19 Februarie 2024Sursa: I.P.J. Bihor

ACȚIUNI PREVENTIV – REACTIVE, ÎN SISTEM INTEGRAT, PENTRU UN SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ ÎN SIGURANȚĂ

2.183 de persoane au fost legitimate și peste 1.500 de conducători auto testați pentru alcool sau droguri, în cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii bihoreni, în sistem integrat, la sfârșit de săptămână.

 Au fost aplicate peste 500 de sancțiuni și reținute 118 permise de conducere.

   

În perioada 16 – 18 februarie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat ample acțiuni în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea unor situații de risc, a faptelor comise cu violență sau pe fondul conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De asemenea, acțiunile polițiștilor bihoreni au vizat și combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice cu viteză excesivă sau neadaptată la condițiile de drum.

 

Acțiunile polițiștilor bihoreni au vizat menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul comunității locale, prin desfășurarea de acțiuni specifice, punctuale, cu efective mărite, atât pe raza municipiului Oradea, cât și pe raza județului Bihor.

 

Astfel, la sfârșit de săptămână au fost desfășurate 18 acțiuni preventiv - reactive, în sistem integrat și au fost efectuate 15 filtre, în acțiuni fiind implicați 384 de polițiști de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, transporturi și luptătorii de la acțiuni speciale, 113 jandarmi, dar și polițiști de frontieră și reprezentați ai altor structuri de aplicare a legii.

 

În cadrul acțiunilor, au fost legitimate 2.183 de persoane. De asemenea, au fost efectuate 1.515 testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.

 

În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii din Bihor au aplicat, în total, 511 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 301.986 de lei.

 

Totodată, au fost constatate 26 de infracțiuni, dintre care 11 la regimul circulației rutiere, una la Legea nr.143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri și 14 infracțiuni de altă natură.

 

Din totalul sancțiunilor, 451 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului circulației rutiere pe drumurile publice. Dintre acestea, 277 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 17 au fost pentru conducere sub influența alcoolului, 55 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, 17 sancțiuni au fost pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor sau vehiculelor, au fost sancționați 18 pietoni, 15 bicicliști, au fost sancționate patru depășiri neregulamentare, șase au fost pentru lipsa ITP, iar 42 de sancțiuni au fost pentru alte abateri.

 

Totodată, poliţiştii bihoreni au reţinut 118 permise de conducere și 19 certificate de înmatriculare.

 

Și la acest sfârșit de săptămână, polițiștii și jandarmii din Bihor au fost prezenți și la manifestările culturale și artistice, atât din municipiul Oradea, cât și de pe raza județului, unde au desfășurat activități preventive și au asigurat măsuri de ordine și siguranță publică, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente negative.

 

În perioada următoare, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor vor continua, în sistem integrat, activitățile pentru liniștea și siguranța cetățenilor.

 

*

 

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

 

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

 

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei  care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

 

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

 

ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:

 

Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

 

La data de 13 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91  din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

 

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

 

-        nu deținea permis de conducere;

 

-        deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

 

D R U M  B U N !