21 Septembrie 2022Sursa: I.P.J. Bihor

POLIȚIȘTII BIHORENI ACȚIONEAZĂ ÎN TRAFIC, ÎN CADRUL PROIECTULUI ROADPOL SAFETY DAYS

116 participanți la trafic care nu au respectat legislația rutieră, sancționați de polițiștii rutieri în acțiune.

Peste 55 dintre sancțiunile aplicate au fost pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță sau pentru folosirea telefonului mobil la volan.

 

În perioada 16 – 22 septembrie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor acţionează pe şoselele bihorene în cadrul proiectului ROADPOL Safety Days, realizat de Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere– ROADPOL, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

 

În cadrul acestui proiect, polițiștii rutieri bihoreni acționează în vederea conștientizării participanților la traficul rutier cu privire la importanța respectării legislației rutiere, în special a regulilor referitoare la conducerea sub influența alcoolului sau substanţelor psihoactive, respectarea regimului legal de viteză, traversarea neregulamentară, utilizarea telefonului mobil sau portul centurii de siguranță.

 

Proiectul își propune ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa.

 

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic, în ultimele 48 de ore fost aplicate 116 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 39.215 lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 10 permise de conducere.

 

Din totalul sancțiunilor aplicate, 47 au fost pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, nouă pentru folosirea telefonului mobil la volan fără sistemul de tip „mâini libere”, șase sancțiuni au fost aplicate pentru depășiri neregulamentare, 12 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, au fost sancționați nouă bicicliști sau utilizatori de trotinete electrice, 12 pietoni, două sancțiuni au fost aplicate pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor, iar 19 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

*

         

Oradea / Depistată de polițiștii rutieri în trafic, în timp ce conducea fără permis și sub influența alcoolului.

 

Miercuri, 21 septembrie a.c., la ora 00.30, pe strada Ogorului din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene – Serviciul Rutier au depistat în trafic o femeie de 32 de ani, din Republica Moldova, în timp ce conducea un autoturism, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

De asemenea, în urma testării conducătoarei autoturismului cu aparatul etilotest, s-a constatat că aceasta prezenta o concentrație alcoolică de 0,72 mg./l alcool pur în aerul expirat.

 

Celei în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene – Serviciul Rutier continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

 

*

 

RECOMANDĂRI PREVENTIVE

ADRESATE CONDUCĂTORILOR AUTO:

          Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!

 

- Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

- Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!

- Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;

- Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

- Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

- Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!

- Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule!

DRUM BUN!

 

 

Galerie foto