07 Aprilie 2018Sursa: I.P.J. Bihor

POLIȚIȘTII BIHORENI LA DATORIE, PENTRU SĂRBĂTORI ÎN LINIȘTE ȘI SIGURANȚĂ

       238 de conducători auto care au depășit limitele legale de viteză au fost sancționați de polițiștii rutieri în cadrul unei ample acțiuni desfășurată pe D.N.1, pentru reducerea riscului rutier, în preajma sărbătoririi Sfintelor Paști.

În perioada 5 – 6 aprilie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au acţionat cu efective sporite pe întreg tronsonul D.N. 1 – E 60 care traversează județul Bihor, în vederea prevenirii și combaterii cauzelor generatoare de accidente rutiere, în special pentru combaterea conducerii cu viteză excesivă, a depăşirii limitelor legale de viteză și a depășirilor neregulamentare.

În ampla acțiune au fost angrenați peste 40 de polițiști din cadrul Serviciului Poliției Rutiere - Biroul Drumuri Naționale și Europene, de la Poliția Municipiului Oradea - Biroul Rutier și Biroul de Ordine Publică, de la Poliția Stațiune Băile Felix, de la Poliția Oraș Aleșd, Poliția Municipiului Marghita, Secția nr.1 de Poliție Rurală Borod, Secția nr.7 de Poliție Rurală Tileagd și de la Secția nr.3 de Poliție Rurală Biharia din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

În cadru acțiunilor desfășurate în trafic pe D.N. 1 – E 60, pe tronsonul Borș – Piatra Craiului, polițiștii rutieri bihoreni au beneficiat de sprijinul unei unități de aviație, respectiv al unui elicopter al Inspectoratului General de Aviație din Ministerul Afacerilor Interne. Elicopterul și echipajul Inspectoratului General de Aviație, însoțiți de polițiști rutieri bihoreni, s-au alăturat dispozitivului de poliție rutieră angrenat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor pentru reducerea riscului rutier în perioada sărbătorilor pascale și s-a ridicat de la sol pentru a asigura supravegherea aeriană a traficului și pentru a coordona eficient efectivele de poliţie rutieră din teren.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic în cadrul acțiunii desfășurată pe D.N.1, au fost aplicate 281 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 81.340 lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 11 permise de conducere, din care trei pentru depășirea limitelor legale de viteză, șapte pentru depășiri neregulamentare și unul pentru conducere sub influența alcoolului. De asemenea, au fost reţinute două certificate de înmatriculare.

Majoritatea sancțiunilor – 238 - au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 18 participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, patru sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea obligaţiei de a folosi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei pe drumul naţional – european, iar 21 pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.     

Astfel, la 5 aprilie a.c., la ora 10.57, pe strada Ogorului (centura) din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 34 de ani, din localitatea Dorohoi, județul Botoșani, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 130km/h, înregistrată cu aparatul Trucam (pistol radar), în zona de limitare a vitezei de deplasare la 70km/h.

De asemenea, la 5 aprilie a.c., la ora 12.50, pe D.N.1, în localitatea bihoreană Uileacu de Criș, a fost depistat în trafic un bărbat de 46 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 110km/h, înregistrată cu aparatul radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 50km/h.

La 5 aprilie a.c., la ora 10.47, pe D.N. 1, în localitatea bihoreană Lugaşu de Jos, a fost depistat în trafic un orădean de 49 de ani, care, în timp ce conducea un autoturism, a efectuat manevra de depășire neregulamentară, în zona de acțiune a indicatorului rutier cu semnificația „Depășirea interzisă”.

De asemenea, la ora 12.35, pe D.N.1, în localitatea bihoreană Borod,  a fost depistat în trafic un bărbat de 30 de ani, din comuna Mărișelu, județul Bistrița Năsăud, care, în timp ce conducea un autoturism, a efectuat manevra de depășire neregulamentară în zona de acțiune a indicatorului rutier cu semnificația „Depășirea interzisă”.

Conducătorii auto care au depăşit limitele legale de viteză cu peste 50 km/h au fost sancţionați contravenţional cu 9 – 20 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    

De asemenea, conducătorii auto care au efectuat depășiri neregulamentare au fost sancţionați contravenţional cu 4 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 30 de zile.    

Poliţia Rutieră le recomandă conducătorilor auto să manifeste o conduită adecvată, să păstreze viteza regulamentară şi adaptată condiţiilor de trafic, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de toţi participanţii la trafic.

*

       - De Paști, la datorie - Traficul rutier va fi monitorizat în permanenţă de polițiștii rutieri bihoreni.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie a.c., când credincioşii de rit ortodox vor sărbători Învierea, poliţiştii de ordine publică şi poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor vor acţiona în toate localităţile în care se vor oficia slujbe religioase, pentru  supravegherea, fluidizarea şi dirijarea circulaţiei pe principalele artere din localităţi, înainte, pe timpul slujbelor şi după terminarea acestora.

Patrule ale poliţiştilor rutieri vor fi prezente pe toată durata sărbătorii de Paşti pe drumurile naţionale, judeţene şi pe principalele artere din Municipiului Oradea, pentru siguranţa traficului rutier, respectarea normelor de circulaţie şi pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere.

În perioada de referinţă, în scopul reducerii riscului rutier, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor vor folosi la capacitate şi cu eficienţă maximă, aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, inclusiv echipamentele de ultimă generație (dispozitivele True Cam).

Poliţiştii rutieri bihoreni vor fi prezenţi la orele de vârf pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.

Recomandări pentru conducătorii auto:

Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

NU UITAŢI !

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 - Apelul Unic de Urgenţă!

Vom fi la datorie!

SĂRBĂTORI PASCALE FERICITE ŞI LINIŞTITE!