05 Aprilie 2018Sursa: I.P.J. Bihor

SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI, ÎN LINIŞTE ŞI SIGURANȚĂ

           Polițiștii bihoreni vor fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de Sfintele Sărbători de Paști de cult Ortodox.

             Peste 750 de poliţişti vor fi în stradă și vor avea ca prioritate prevenirea evenimentelor neplăcute și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Pentru ca toţi credincioşii să sărbătorească cum se cuvine, în perioada premergătoare Sfintelor sărbători de Paşti şi pe timpul acestora, în intervalul 5 – 9 aprilie a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor va mobiliza efective suplimentare.

Peste 750 de poliţişti bihoreni de la ordine publică, poliţie rutieră, arme, economic, investigaţii criminale, transporturi și de la alte structuri se vor afla în stradă și în proximitatea lăcaşurilor de cult, pentru a preveni tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru descurajarea şi combaterea infracţiunilor sau a altor fapte antisociale care pot aduce atingere ordinii publice, ordinii de drept, integrităţii persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru asigurarea desfăşurării normale a traficului rutier şi pietonal.

Zilnic, peste 80 de patrule de siguranţă publică, pedestre şi auto vor acţiona pe raza județului Bihor pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

- Acţiuni în sistem integrat.

În toată această perioadă, pentru asigurarea climatului de normalitate şi siguranţă  publică, prevenirea şi combaterea criminalităţii, poliţiştii bihoreni vor acţiona în sistem integrat, în echipe mixte, alături de jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, urmând a fi efectuate controale în locurile şi zonele de interes operativ din mediul urban şi rural.

Se va acorda o atenţie deosebită locurilor cu mare fluenţă de public, în care urmează a se desfăşura slujbe religioase şi activităţi culturale, sportive, de agrement, discoteci etc., pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, prevenirii infracţiunilor cu violenţă şi furturilor.

Poliţiştii bihoreni vor acţiona în sistem integrat pentru combaterea infracţionalităţii stradale, a furturilor de şi din autoturisme, din buzunare, a tâlhăriilor, precum şi pentru identificarea persoanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii.

- La datorie în Noaptea de Înviere, pentru liniştea şi siguranţa cetățenilor.

La bisericile şi lăcaşele de cult de rit ortodox se vor desfăşura slujbe şi ceremonii religioase, manifestări la care se estimează un aflux sporit de credincioşi, iar în zonele adiacente bisericilor se preconizează o mare aglomerare cu autoturisme.

Astfel, în noaptea de 7 spre 8 aprilie a.c., când credincioşii de rit ortodox vor sărbători Învierea, poliţiştii de ordine publică şi poliţie rutieră vor acţiona în toate localităţile în care se vor oficia slujbe religioase, pentru identificarea elementelor pretabile la acţiuni turbulente ori la săvârşirea unor fapte antisociale şi pentru menţinerea ordinii publice pe timpul desfăşurării slujbelor religioase.

Pe toată durata desfăşurării slujbelor, în zona bisericilor şi a celorlalte locuri de cult vor acţiona echipe mixte de ordine publică, pentru a preveni infracţiunile cu violenţă de orice fel, tâlhăriile, furturile din buzunare şi actele de profanare a locurilor de cult.

- Traficul rutier monitorizat în permanenţă de polițiștii rutieri bihoreni.

Pentru fluidizarea traficului rutier, înainte, pe timpul slujbelor şi după terminarea acestora, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor vor supraveghea şi dirija circulaţia pe principalele artere din localităţi.

Patrule ale poliţiştilor rutieri vor fi prezente pe toată durata sărbătorii de Paşti pe drumurile naţionale, judeţene şi pe principalele artere din Municipiului Oradea, pentru siguranţa traficului rutier, respectarea normelor de circulaţie şi pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere.

În perioada de referinţă, în scopul reducerii riscului rutier, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor vor folosi la capacitate şi cu eficienţă maximă, aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, inclusiv echipamentele de ultimă generație (dispozitivele True Cam).

Poliţiştii rutieri bihoreni vor fi prezenţi la orele de vârf pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.

- Traficul rutier, supravegheat și din elicopter.

În perioada 5 – 6 aprilie a.c., în acțiunile desfășurate în trafic pe D.N. 1 – E 60, pe tronsonul Borș – Piatra Craiului, polițiștii rutieri bihoreni beneficiază de sprijinul unei unități de aviație, respectiv un elicopter al Inspectoratului General de Aviație din Ministerul Afacerilor Interne.

Elicopterul s-a alăturat dispozitivului de poliție rutieră angrenat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor pentru reducerea riscului rutier în perioada sărbătorilor pascale și se ridică de la sol pentru a asigura supravegherea aeriană a traficului și pentru a coordona eficient efectivele de poliţie rutieră.

Poliţia Rutieră le recomandă conducătorilor auto să manifeste o conduită adecvată, să păstreze viteza regulamentară şi adaptată condiţiilor de trafic, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de toţi participanţii la trafic.

- Acţiuni pentru combaterea infracţiunilor de natură economică şi pentru siguranţa consumatorilor:

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor acţionează pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de natură economică specifice sărbătorilor pascale, împreună cu reprezentanţi ai A.N.S.V.A. şi ai Direcţiei Sanitar – Veterinare.

Se acordă o atenţie deosebită verificărilor ce se vor efectua la agenţii economici care comercializează animale vii, ouă sau alimente de origine animală, sub aspectul respectării normelor sanitar-veterinare şi pentru prevenirea evaziunii fiscale.

Totodată, se va urmări identificarea locurilor unde sunt sacrificate în mod ilegal animale.

- Paza şi sistemele de pază în atenţia poliţiştilor bihoreni:

De asemenea, în toată această perioadă, în scopul prevenirii producerii unor evenimente negative, poliţiştii bihoreni urmează să sporească controalele desfăşurate la societăţile comerciale, în special la cele care colectează şi transportă valori monetare, precum unităţile bancare, hipermarketurile etc., pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind paza obiectivelor şi sistemele de pază.

Totodată, vor fi organizate activităţi pentru a se preveni furturile de animale, îndeosebi în mediul rural.

- Poliţia Transporturi, la datorie:

Poliţiştii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea cu operativitate a oricăror fapte şi preocupări ilegale ce pot perturba bunul mers al activităţilor în zona acestora de competenţă.

De asemenea, vor fi suplimentate dispozitivele de ordine publică în staţiile cu aflux mare de persoane şi vor fi intensificate activităţile de patrulare în staţiile de cale ferată, pe trenurile de călători din zonele cu afluenţă mare de persoane, pentru combaterea tâlhăriilor, furturilor de şi din bagaje şi buzunare.

- Rezervă de intervenţie la sediul Poliţiei Bihorene:

          În acelaşi timp, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi în vederea evitării producerii oricăror evenimente deosebite, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor va fi asigurată o rezervă de intervenţie care va avea în componenţă şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale.

Pentru evitarea neplăcerilor pricinuite de aglomerarea arterelor rutiere sau a ambuteiajelor ce pot apărea în această perioadă, Poliţia Rutieră face apel la toţi participanţii la trafic să-şi planifice din timp deplasările, să se informeze cu privire la traseul ales, starea drumurilor şi prognoza meteo!

NU UITAŢI !

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 - Apelul Unic de Urgenţă!

Suntem la datorie!

Recomandări preventive, pentru sărbători liniştite:

Perioada Sărbătorilor Pascale ar trebui să constituie pentru noi toţi un prilej de bucurii şi emoţii. Cu toate acestea, în timp ce dumneavoastră sunteţi preocupaţi de cumpărăturile aferente acestei sărbători, infractorii se agită pentru propriile „achiziţii”. Aglomeraţia din pieţe, magazine, mijloace de transport în comun favorizează activitatea acestora.

Din dorinţa de a asigura sărbători liniştite, Poliţia recomandă tuturor cetăţenilor:

•        Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei;

•        Supravegheţi-vă în permanenţă genţile şi sacoşele de cumpărături;

•        Parcaţi maşina, pe cât posibil, în zonele special amenajate şi iluminate. Obiectele tentante, lăsate la vedere în autoturism, reprezintă adevărate „cadouri”pentru hoţi;

•        Evitaţi să achiziţionaţi diverse bunuri de la vânzători ambulanţi. Gândiţi-vă că acestea ar putea proveni din comiterea unor infracţiuni sau că nu corespund din punct de vedere calitativ;

•        Lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune atunci când părăsiţi locuinţa, pentru o perioadă scurtă de timp. Acestea pot deruta eventualii “musafiri” nepoftiţi;

•        Rugaţi un vecin de încredere să vă supravegheze locuinţa şi să vă ridice corespondenţa, dacă lipsiţi de acasă pentru perioade mai îndelungate;

•        Anunţaţi imedia POLIŢIA (112 - Apel unic de urgenţă) atunci când observaţi persoane sau activităţi care vi se par suspecte în zona în care locuiţi;

•        Reţineţi cât mai multe semnalmente ale celor implicaţi.

De asemenea, pentru siguranţa dvs. şi a familiilor dvs., vă reamintim că este extrem de periculos să urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

 

*

Pentru a vă bucura în linişte de Sfintele Sărbători de Paşti, poliţiştii vă recomandă:

În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, magazine, lăcaşe de cult fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!

Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!

Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!

În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment! Priviţi cu atenţie persoanele din jurul vostru pentru a reţine cât mai multe detalii despre cei care ar putea să vă sustragă bunuri.

La cumpărăturile on-line:

Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii!   

Documentaţi-vă înainte de a participa la licitaţiile prin internet, cu privire la obligaţiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar şi cu privire la obligaţiile vânzătorului.

Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el.      

Nu oferiţi niciodată informaţiile de pe card, dacă site-ul nu foloşeste o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică.   

Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail.

  Recomandări pentru conducătorii auto:

Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

NU UITAŢI !

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 - Apelul Unic de Urgenţă!

Vom fi la datorie!

SĂRBĂTORI PASCALE FERICITE ŞI LINIŞTITE!

Galerie foto