04 Octombrie 2017Sursa: I.P.J. Bihor

„Un om prevenit, un om salvat!” – A TREIA ZI DE SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

           Activități menite să prevină furturile și înșelăciunile au fost desfășurate de polițiștii bihoreni în gări, piețe, zone publice aglomerate, la blocurile de locuințe, dar și cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, în cea de-a treia zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității.

Miercuri, 4 octombrie a.c., polițiștii bihoreni au continuat activitățile preventive organizate cu prilejul Săptămânii Prevenirii Criminalității, tema specifică a acestei zile fiind prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.

Astfel, începând cu ora 09.30, în stația C.F.R. Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cei ai Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor au desfășurat o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!”.

În acest context, polițiștii de prevenire, proximitate și de la transporturi bihoreni i-au informat pe călătorii din gara orădeană cu privire la consecințele unui comportament neglijent, despre cum să își protejeze bunurile personale atunci când călătoresc, în spațiile publice aglomerate, polițiștii accentuând importanța propriei atitudini în prevenirea infracțiunilor de furt (anexăm foto).

De asemenea, în intervalul orar 10.00 – 11.30, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea au desfășurat o acțiune de distribuire de materiale informativ-preventive realizate în cadrul Campaniei preventive  „Hoți sunt creativi, fii preventiv!” în zona Centrului Civic din municipiul Oradea, într-un centru comercial cu aflux mare de cetățeni și la Piața Cetate (anexăm foto).

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au interacționat cu cetățenii, le-au transmis sfaturi utile pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din locuință și le-au înmânat pliante cu recomandări în acest sens.

Totodată, polițiștii bihoreni au testat vigilența locatarilor din zonă, prin organizarea unor simulări de pătrundere în blocurile de locuințe din zonă prin declinarea unor calități oficiale.

Tot miercuri, 4 octombrie a.c., în Sala de Festivități a Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, polițiștii de prevenire, proximitate și cei ai Serviciului de Investigații Criminale au desfășurat o întâlnire cu reprezentanții unor asociații de proprietari de pe raza municipiului Oradea, pe tema prevenirii furturilor din locuințe și pentru prevenirea infracțiunilor de înșelăciune prin metoda „Accidentul”. Cu această ocazie au fost distribuite și materiale informativ preventive realizate în cadrul campaniei preventive „Hoții sunt creativi! Fii preventiv!”, desfășurată în colaborare cu Groupama Asigurări (anexăm foto).

De asemenea, poliţiştii de proximitate și cei de la posturile rurale de poliție din judeţul Bihor au desfăşurat acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat, având ca parteneri de activități preventive reprezentanți ai asociaţiilor de proprietari, ai unor societăţi comerciale sau asociaţii de pensionari.

         *

CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR PROGRAMATE

JOI –5 octombrie:

Activități dedicate prevenirii violenței în familie:

Evenimentul „Violenţa în familie, adevărata realitate!”

Joi, 5 octombrie a.c., la ora 13.00 la R & R Bookstores & Coffee houses din Cetatea Oradea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu Fundaţia Lampas și Asociația Smiles va organiza un evenimentul cu titlul „Violenţa în familie, adevărata realitate!”, privind formele de manifestare a violenţei în familie. 

Scopul evenimentului îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

Totodată, în cadrul evenimentului va fi vizionat filmul documentar „Aripi Frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, este despre ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat, să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.

În cadrul acestui eveniment va avea loc o expoziţie de desene realizate de 30 de elevi din cadrul Liceului de Arte Oradea, activitate coordonată de doamna profesor Nada Panait.

Tot, joi, 5 octombrie a.c., polițiștii de prevenire și poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor desfășura activități informativ- preventive la două societăți comerciale cu un număr mare de angajate femei, cu care vor discuta aspecte legate de dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie.

*

 

Galerie foto