18 Iulie 2023

Concurs admitere - program studii universitare de master pentru formarea ofițerilor de poliție ”Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice” la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București


Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor declanşează activitatea

de selecţie a candidaţilor pentru concursul de admitere la programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ”Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice” în anul universitar 2023-2024, la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București

 

            În conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul polițistului, a Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale M.A.I., ambele cu modificările și completările ulterioare și a Dispoziţiei Directorului General al D.G.M.R.U. nr. II/12432 din 17.07.2023 privind recrutarea candidaților pentru participarea la concursul de admitere la programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție „Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice” în anul universitar 2023-2024, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, vă informăm că la concursul de admitere la programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor ”Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice” în anul universitar 2023-2024, au fost scoase la concurs un număr de 75 de locuri. Durata studiilor este de un an, două semestre, 60 de credite de studiu transferabile și se organizează la forma de învățământ cu frecvență, domeniul de studii universitare de master ”Drept”.

            La absolvirea programului de master profesional, absolvenții sunt repartizați în cadrul structurilor Poliției Române, potrivit nevoilor beneficiarului.

Recrutarea se realizează în raport de domiciliul/reşedinţa înscris/ă în cartea de identitate a candidaţilor.

La concursul de admitere pot participa absolvenţi cu diplomă de licenţă sau echivalentă ai învățământului superior de lungă durată sau absolvenți cu diplomă de licență sau echivalentă ai programelor de studii universitare de licență cu minimum 240 de credite de studiu transferabile.

Pentru a participa la concursul de admitere, candidaţii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiţii legale şi specifice de recrutare:

  1. să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
  2. să cunoască limba română, scris şi vorbit;
  3. să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
  4. să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;
  5. să fie absolvenţi cu diplomă de licenţă sau echivalentă ai învățământului superior de lungă durată sau absolvenți cu diplomă de licență sau echivalentă ai programelor de studii universitare de licență cu minimum 240 de credite de studiu transferabile;
  6. să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist;
  7. să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea;
  8. să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
  9. să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
  10. să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege.

Aptitudinea/inaptitudinea prevăzută la lit. d) se constată de structurile de specialitate ale MAI, printr-o examinare medicală şi evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu. În situația în care se constată inaptitudinea pentru oricare dintre situații, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv.

            Dovada îndeplinirii condiţiei prevăzute la lit. e) se face cu diploma de licență și suplimentul la diploma de licență sau cu adeverinţă care îndeplineşte condiţiile de valabilitate, din care să rezulte faptul că au susţinut şi promovat examenul de licență. Se vor accepta adeverinţele de studii numai dacă aceste documente sunt în termenul de valabilitate, respectiv 12 luni de la finalizarea studiilor. Termenul de valabilitate al adeverinței de studii este până la eliberarea actului de studiu, dar nu mai mult de 12 luni de la data absolvirii.

  • Criteriile specifice pentru recrutarea candidaţilor în sesiunea 2023-2024 sunt:
  1. să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară. Verificarea acestui criteriu specific se realizează cu ocazia examinării medicale.
  2. să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;

c) să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ.

            În conformitate cu art. 10, alin. (1^4) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului cu modificările și completările ulterioare „Agenţii de poliţie care au promovat concursul de admitere la programul de master profesional, prevăzut la art. 9, alin. (1^1), destinat formării iniţiale a ofiţerilor de poliţie, frecventează cursurile acestuia cu scoatere de la locul de muncă, situaţie în care li se acordă drepturile prevăzute la art. 57 alin. (1) şi (3) din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.”

            În conformitate cu art. 21, alin. (5^1) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului cu modificările și completările ulterioare agentului de poliţie care a absolvit programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofiţerilor de poliţie organizat în cadrul Academiei de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» a Ministerului Afacerilor Interne i se acordă gradul profesional în funcţie de vechimea în structurile Ministerului Afacerilor Interne, astfel:

            a)sub 5 ani - subinspector de poliţie;

            b)între 5 şi 10 ani - inspector de poliţie;

            c)peste 10 ani - inspector principal de poliţie.

            În conformitate cu art. 21, alin (10^1) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului cu modificările și completările ulterioare „Poliţistului prevăzut la alin. (5^1) nu i se poate modifica raportul de serviciu timp de cel puţin 5 ani de la numirea în funcţie la unitatea în care este repartizat după absolvire, după acordarea gradului profesional de ofiţer. Prin excepţie, modificarea raporturilor de serviciu se poate realiza în cadrul aceleiaşi unităţi sau în situaţia în care intervine reorganizarea unităţii.”

  1. Depunerea cererilor de înscriere:                                                                                       

            Cererea –tip de înscriere se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmite, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unității de recrutare respectiv resurseumane@bh.politiaromana.ro, în perioada 18-26 iulie 2023, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică,

Dacă candidatul dorește eliberarea extrasului de pe cazierul judiciar de către compartimentul cu sarcini de recrutare, completează modelul privind consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar anexat  prezentului anunț și îl transmite exclusiv în format electronic împreună cu cererea de înscriere la adresa de e-mail menționată mai sus.

La primirea cererii –tip de înscriere, persoana cu sarcini de recrutare atribuie candidaților codul unic de identificare, folosit pe întreaga procedură de concurs.  

Cererea –tip de înscriere cuprinzând elementele prevăzute în aliniatul de mai sus, se scanează și se comunică la adresa de e-mail indicată de către candidat sau la adresa de e-mail de pe care a fost transmisă cererea, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data înregistrării acesteia.

            Cererea-tip de înscriere, declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare, modelul adeverinței medicale eliberată de medicul de familie, precum și modelul consimțământului informat, se descarcă de pe site-ul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – https://bh.politiaromana.ro secțiunea Carieră – Admitere sesiune-2023.

Depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare

            Dosarele de recrutare se vor constitui şi depune de către candidați până la data de 04 august 2023, (în data de 04 august 2023 se preiau dosarele de recrutare până la ora 12.00) la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, str. Parcul Traian, nr. 18, județul Bihor şi vor cuprinde:

  1. cererea de înscriere (conform modelului prevăzut);
  2. CV europass(conform modelului prevăzut);
  3. Copie după diploma de bacalaureat și copia după foaia matricolă pentru studiile liceale ( se vor prezenta și în original). Dacă în dosarul de recrutare, candidatul depune o copie legalizată după diploma de bacalaureat și foaia matricolă a studiilor liceale, acestea vor fi acceptate fără a fi necesar realizarea unor xerocopii .
  4. Copie după diploma de licență însoțită de copia suplimentului la diploma de licență ( se vor prezenta și în original). Dacă în dosarul de recrutare, candidatul depune o copie legalizată după diploma de licență și suplimentul la diploma de licență, acestea vor fi acceptate fără a fi necesar realizarea unor xerocopii .

            Se vor accepta adeverinţele de studii numai dacă aceste documente sunt în termenul de valabilitate, respectiv 12 luni de la finalizarea studiilor. Termenul de valabilitate al adeverinței de studii este până la eliberarea actului de studiu, dar nu mai mult de 12 luni de la data absolvirii.

               Cetăţenii români care au absolvit studii în alte state vor prezenta documentele echivalate de Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

  1. copii ale actului de identitate, carnetului de muncă/certificatului stagiu de cotizare şi/sau altor documente doveditoare care să ateste vechimea în muncă şi, dacă este cazul, ale livretului militar; ( se vor prezenta și în original).
  2. copii ale certificatului de naştere al candidatului, soţului/soţiei şi fiecărui copil, ale certificatului de căsătorie, precum şi, după caz, ale hotărârilor judecătoreşti privind starea civilă; ( se vor prezenta și în original).
  3. autobiografia şi tabelul nominal cu rudele candidatului şi soţul/soţia candidatului;
  4. o fotografie color 9x12 cm;
  5. adeverința medicală completată de medicul de familie și consimțământul informat (conform modelelor anexe la anunț);
  6. declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare;
  7. 2 fotografii color ¾ cm
  8. extras de pe cazierul judiciar sau certificat de cazier judiciar / consimţământ privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar

            Copiile documentelor menționate se certifică pentru conformitate cu originalul prezentat de candidat şi se semnează de persoana desemnată şi de candidat. Originalul documentelor prezentate se restituie candidatului după certificarea copiilor.

            Documentele pot fi depuse şi în copie legalizată, situaţie în care activităţile de certificare pentru conformitate cu originalul nu se mai realizează.

         Atenţie! Nu va fi acceptat dosarul de recrutare în cazul în care documentele prezentate în original, prezintă deteriorări sau alterări ale elementelor de siguranţă care nu permit stabilirea autenticităţii documentului.

Documentele vor fi depuse într-un dosar plic.

Menționăm faptul că Adeverința medicală se completează de medicul de familie, iar consimțământul informat se completează și se semnează de candidat în mod lizibil, ambele urmând a fi depuse la dosarul de recrutare.

Nu se vor primi adeverințele medicale dacă acestea nu sunt completate la toate rubricile prevăzute.

Responsabilitatea depunerii adeverințelor medicale corect completate aparține exclusiv candidatului.

Candidaţii care au absolvit studii liceale/studii universitare în afara României, cu diplomă de bacalaureat (sau echivalentă acesteia), sau studii universitare, cu diplomă de licență au obligaţia de a prezenta pentru constituirea dosarului de candidat, suplimentar, următoarele acte:

a) atestatul de recunoaştere a studiilor eliberat de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerul Educației;

b) diploma de bacalaureat sau echivalentă cu aceasta, în copie, tradusă şi legalizată și/sau diploma de licență în copie tradusă și legalizată;

c) foaia matricolă din perioada studiilor liceale, în copie, tradusă şi legalizată și/sau suplimentul la diploma de licență tradus și legalizat. 

          Candidaţilor care nu îndeplinesc condiţiile legale şi criteriile specifice stabilite de actele normative în vigoare nu li se mai întocmesc dosare de recrutare.

          Încetează activitatea de recrutare, selecţie şi de susţinere a probei de verificare a cunoştinţelor, respectiv sunt eliminaţi din concurs în oricare etapă a acestuia, candidaţii aflaţi în următoarele situaţii:

a) nu depun în termenul limită stabilit dosarul de recrutare în volum complet;

b) încearcă sau fraudează, prin orice mijloace, activitatea de recrutare;

c) nu îndeplinesc în mod cumulativ condiţiile şi criteriile de admitere.

În cazul în care descoperirea situaţiilor susmenţionate se face după încheierea admiterii, candidatul respectiv pierde locul obţinut prin concurs indiferent de anul de şcolarizare în care se află.

  1. Evaluarea psihologică

            Se va realiza până la data de 31 iulie 2023.

            Data, ora, locul şi alte detalii referitoare la testarea psihologică a candidaților înscriși pentru acest concurs de admitere vor fi stabilite ulterior şi vor fi comunicate candidaţilor prin postare pe pagina de internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, https://bh.politiaromana.ro secțiunea Carieră – Admitere sesiune-2023.

            Atenţie! Candidaţii nu vor fi anunţaţi personal cu privire la data, ora şi locul unde se va organiza testarea psihologică, fiind obligaţi să se informeze prin verificarea permanentă a paginii de Internet indicate mai sus.

            Pentru candidaţii care au fost declaraţi „inapt” la examinarea psihologică sau au fost declaraţi „inapt medical” în Adeverința medicală depusă, activitatea de recrutare încetează.

 

                Taxa de înscriere la concurs:

Taxa de înscriere la concurs se achită de către candidații declarați apt psihologic, până la data de 03 august 2023 (data operațiunii bancare), potrivit precizărilor publicate pe site-ul oficial al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, la secțiunea Admitere, precum și precizărilor Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere la programul de studii universitare de master profesional- Secțiunea 3. Taxa de înscriere la concurs

  Solicitările de scutire de taxă însoțite de documentele justificative se transmit de către candidat, în format scanat .pdf, la adresa de e-mail admitere@academiadepolitie.ro, până la data de 27 iulie 2023, potrivit precizărilor publicate pe site-ul oficial al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, la secțiunea Admitere.

Candidații scutiți de la plata taxei de înscriere sunt cei prevăzuți în Regulamentului de admitere, art. 13 alin (1) – Secțiunea 3- Taxa de Înscriere la concurs.

Nu vor fi înmatriculaţi la instituţia de învăţământ candidaţii care în urma verificărilor desfăşurate, se constată că au avut un comportament necorespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist.

Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere la programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție în anul universitar 2023-2024 la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” este anexat prezentului anunț.

  1. Susținerea probelor de admitere:

Proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice se susține în perioada 18-26 august 2023, iar proba de evaluare a cunoștințelor se susține la data de 12 septembrie 2023.

Probele prevăzute la alineatul de mai sus se susțin la sediul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și/sau în locațiile stabilite de către aceasta.

 Repartizarea și planificarea pentru susținerea probelor de admitere se realizează de către Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și sunt aduse la cunoștința candidaților, în timp util, prin postarea acestora pe site-ul oficial și la avizierul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

În vederea susținerii probelor de admitere, candidații vor avea asupra lor actul de identitate/pașaportul, iar în cazul probei de evaluare a performanței fizice și echipamentul sportiv necesar.

 Nota obținută la proba de evaluare a performanței fizice se stabilește în condițiile prevăzute de  Anexa nr. 31 la Ordinul M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne.

 Proba de evaluare a cunoștințelor constă în susținerea unui test scris (test-grilă) pentru verificarea cunoștințelor, în limitele tematicii și bibliografiei de concurs.

Testul-grilă cuprinde 100 de întrebări, cu trei variante de răspuns din care un singur răspuns este corect.

Punctajul este dat de numărul de răspunsuri corecte, fiecare răspuns valorând 0,9 puncte. La punctajul obținut se adaugă 10 puncte din oficiu. Pentru a fi declarați promovați la proba de evaluare a cunoștințelor, candidații trebuie să obțină minimum 50 puncte, corespunzător notei 5,00.

Rezultatele obținute de candidați la probele de concurs se afișează pe site-ul oficial și la avizierul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Contestațiile la proba de evaluare a cunoștințelor se transmit exclusiv online la adresa admitere@academiadepolitie.ro, în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor și se soluționează în termen de cel mult 24 de ore de la data expirării termenului de depunere a contestațiilor.  

 Media generală de admitere obținută de către fiecare candidat se calculează conform formulei (0,2*nota obţinută la proba de evaluare a performanței fizice) + (0,8* nota obținută la proba de evaluare a cunoștințelor), cu două zecimale, fără rotunjire.

 Media generală de admitere este minimum 6,00 (șase).

În funcţie de numărul de candidaţi înscrişi şi de capacitatea sălilor disponibile pentru concurs, Academia poate organiza susţinerea probei în una sau mai multe serii de concurs.

                Testul-grilă cuprinde 100 de întrebări, cu trei variante de răspuns din care un singur răspuns este corect, după cum urmează:

  1. Drept penal. Partea generală - 20 de întrebări;
  2. Drept penal. Partea specială - 20 de întrebări;
  3. Drept procesual penal - 20 de întrebări;
  4. Drept civil - 20 întrebări;
  5. Drept constituţional - 3 întrebări;
  6. Teoria generală a dreptului - 2 întrebări;
  7. Legislaţie specifică M.A.I. - 15 întrebări.

       Timpul alocat desfăşurării probei este de 4 ore.

       Tematica şi bibliografia de concurs sunt prevăzute în Anexa nr.5 la Regulamentul Concursului de Admitere emis de Academia de Poliție ”Al. I. Cuza” București..

  1. Examinarea medicală:

Examinarea medicală se realizează potrivit prevederilor Ordinului m.a.i. nr. 105/2020 pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor generale de admitere, în perioada 18 – 26 septembrie 2023.

 Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” transmite unităților de recrutare candidații care urmează să susțină examinarea medicală.

 Unitatea de recrutare informează candidații cu privire la continuarea procedurilor de selecție și prezentarea la unitatea de recrutare în vederea înmânării adresei prevăzute la art. 4             alin. (2) din Anexa nr. 1 la Ordinul m.a.i. nr. 105/2020, precum și a copiei adeverinței medicale eliberate de medicul de familie existente în dosarul de recrutare.

 Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” afișează, la finalul fiecărei zile, situația candidaților care au finalizat examinarea medicală, succesiv, până la completarea numărului de locuri scoase la concursul de admitere.

  1. Afișarea rezultatelor finale:

Sunt declarați admiși candidații care au fost declarați apt medical, în ordinea descrescătoare a mediilor generale de admitere.

Rezultatele finale ale admiterii sunt aduse la cunoștința candidaților prin afișare pe site-ul oficial și la avizierul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” până la data de                                28 septembrie 2023.

Candidaţii declarați „admis” au obligaţia să depună, în vederea înmatriculării, până la începerea anului universitar, diploma de licenţă/ echivalentă sau adeverința de studii în termen de valabilitate (12 luni de la finalizarea studiilor) sau, după caz, atestatul de recunoaștere a diplomei eliberat de către direcția de specialitate din cadrul Ministerului Educației pentru candidații care au obținut diploma de licență și/sau diploma de bacalaureat în străinătate, în original, la instituția de învăţământ. Neprezentarea, în termenul stabilit, a diplomei de licență/echivalentă/adeverinței de studii sau, după caz, a atestatului de recunoaștere eliberat de Ministerului Educației, în original, din vina exclusivă a candidatului, conduce la neînmatricularea acestuia.

 Admiterea la programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție „Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice” se organizează potrivit Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere la programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor „Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice” în anul universitar 2023-2024.           

  Tematica și bibliografia, probele, normele și baremele pentru evaluarea performanței fizice aferente concursului de admitere la programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție „Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice” în anul universitar 2023-2024, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, sunt Anexe la Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere la programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție „Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice” în anul universitar 2023-2024, anexat prezentului anunț.

Informații suplimentare se pot obține la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, din municipiul Oradea, str. Parcul Traian, nr. 18 – Serviciul Resurse Umane, telefon 0259-403111 sau 0259-403112.

Se impune verificarea permanentă şi atentă a paginii de Internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, https://bh.politiaromana.ro secțiunea Carieră – Admitere sesiune-2023, precum şi avizierul unităţii, întrucât comunicarea informaţiilor ulterioare referitoare la concurs se va realiza în aceste modalităţi. În perioada concursului, pe paginile de Internet se vor posta informaţii privind mai multe concursuri, situaţie în care este necesară verificarea atentă a tuturor anunţurilor postate, astfel încât să se evite omiterea luării la cunoştinţă de către candidaţi a unor informaţii legate de concurs.