02 Octombrie 2017Sursa: I.P.J. Bihor

Desene și eseuri cu mesaj preventiv, premiate de polițiștii de prevenire bihoreni în cadrul activităților desfășurate în prima zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității.

În cadrul manifestărilor organizate de Inspectoratrul de Poliție Județean Bihor cu prilejul Săptămânii Prevenirii Criminalității, luni, 2 octombrie a.c., în Sala Festivă a Liceului Teologic Greco Catolic „Iuliu Maniu” din municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o activitate informativ preventivă, parte din campania „Copilărie în Siguranță!”.

În activitățile preventive au fost implicați elevii ai claselor V – VIII din cadrul Liceului Teologic Greco Catolic „Iuliu Maniu”, care au interacționat cu polițiștii pe teme de prevenire a victimizării acasă, la școală și pe stradă.

Cu această ocazie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au premiat elevii Liceului Teologic Greco Catolic „Iuliu Maniu” care au fost implicați într-un concurs organizat de polițiștii de prevenire în cursul lunii mai a.c., context în care peste 40 de elevi de gimnaziu au realizat desene și eseuri pe tema „De ce pleacă copiii de acasă?”.

Folosindu-și imaginația și cunoștințele de legislație, copiii au creat eseuri complexe, prin intermediul cărora au exprimat propria viziune cu privire la motivele care îi determină pe unii copii să plece, la un moment dat, de acasă, demonstrând astfel că au acumulat informaţiile transmise pe parcursul anului de polițiștii bihoreni (anexăm foto).

Elevii implicați în concursul preventiv au fost coordonați de profesorii Haș Emilia, Broizan Alina, Băliban Paula și Danciu Mihaela.

În același context, polițiștii de prevenire bihoreni le-au oferi copiilor recomandări preventive pentru siguranța acestora, pentru a ști cum să reacționeze în anumite situații de risc.

De asemenea, tot în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Săptămânii Prevenirii Criminalității, în cursul acestei zile, poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea au fost prezenţi cu activități pe teme de prevenire a delincvenței juvenile la următoarele instituții de învățământ din municipiul Oradea: Liceul Teoretic „Ady Endre”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Liceul German „Friedrich Schiller”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna".

Totodată, în intervalul orar 09.00 - 14.00, sub sloganul „Un copil informat, un copil protejat!”, poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile de poliție rurale bihoreni au desfăşurat întâlniri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii în unităţi şcolare din judeţul Bihor. Tematica prezentată a fost axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii, răspunderea penală, consecinţele sociale şi penale ce decurg din adoptarea unor comportamente antisociale.

„SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII”

- AGENDA ACTIVITĂŢILOR  PLANIFICATE -

MARŢI, 3 octombrie:

- Prevenirea victimizării minorilor-

Marți, 3 octombrie a.c., la ora 10.00, la Liceul de Arte din municipiul Oradea va avea loc o activitate informativ preventivă sub genericul „Ora de net!”, adresat elevilor de gimnaziu și liceu. Scopul activității este informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului. În cadrul acțiunii vor fi dezbătute teme referitoare la siguranța pe Internet, reguli de autoprotecție în mediul virtual, drepturile de autor, traficul de persoane și pornografia infantilă.

Totodată, vor fi expuse desenele realizate de elevii acestui liceu în cadrul concursului „Fața nevăzută a Internetului”, organizat în cursul acestui an de  Liceul de Arte împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor.

Lansarea broșurii de prevenire a victimizării

„MESAJUL MEU ANTIVIOLENŢĂ”.

Marți, 3 octombrie a.c., începând cu ora 12.00, în Cetatea Oradea (corpul E, etajul 1) va avea loc lansarea broșurii de prevenire a victimizării „Mesajul meu antiviolenţă”, editată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Prima parte a cărţii cuprinde 33 de eseuri realizate de elevi de liceu și gimnaziu din 30 de instituţii de învăţământ din județul Bihor și din județele Satu Mare, Maramureș, Cluj, Alba și Arad, în cadrul Proiectului preventiv regional „Şcoala fără violenţă”, derulat în perioada ianuarie – mai a.c., în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea.

Prin intermediul eseurilor, centrate pe lupta împotriva violenţei, tema propusă de poliţişti tinerilor din instituțiile de învățământ participante, elevii şi-au prezentat propria viziune cu privire la violenţă, formele de manifestare a acesteia şi modalităţi de abordare a luptei împotriva violenţei.

Partea a doua a broșurii va cuprinde un ghid practic de prevenire a victimizării minorilor, prevederile Codului Penal cu privire la infracţionalitate, recomandări preventive ce trebuie însuşite şi aplicate de către copii, detalii cu privire la infracţiuni și răspunderea penală a minorilor.

În cadrul acestui eveniment, elevii din șase instituții de învățământ bihorene vor prezenta scenete cu tematică de prevenire a violenței, imaginate și regizate de chiar de copii.

Tot marți, 3 octombrie a.c., în municipiul Oradea, în intervalul orar 09.00- 12.00, poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor avea întâlniri interactive cu elevii de la Şcoala Gimnazială „Dacia”, Școala Gimnazială Ioan Slavici, Colegiul Tehnic Mihai Viteazu, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Colegiul Tehnic Transilvania.

De asemenea, în intervalul orar 09.00 - 14.00 – Sub sloganul „Fii preventiv, alege siguranța!”, poliţiştii de proximitate vor desfăşura întâlniri şi dezbateri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, în toate unităţile şcolare din Judeţul Bihor. Tematica prezentată va fi axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii şi luarea măsurilor de prevenire adecvate, pentru a evita unele situaţii de victimizare, importanţa conduitei preventive şi necesitatea implicării în activităţi preventive alături de poliţişti.

 

Galerie foto