03 Octombrie 2017Sursa: I.P.J. Bihor

„MESAJUL MEU ANTIVIOLENȚĂ!” - „SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII”

        Cele mai bune eseuri cu mesaje antiviolență scrise de liceeni, dar și recomandări preventive valoroase au fost publicate de polițiștii bihoreni în Ghidul de prevenire a criminalității „Mesajul meu antiviolenţă”, lansat la Oradea în cea de-a doua zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității.                                  

 

Marți, 3 octombrie a.c., polițiștii bihoreni au continuat activitățile preventive organizate cu prilejul Săptămânii Prevenirii Criminalității, tema specifică a acestei zile fiind prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe domeniul prevenirii criminalității informatice.

Astfel, începând cu ora 12.00, în Cetatea Oradea a avut loc lansarea broșurii de prevenire a victimizării „Mesajul meu antiviolenţă”, editată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Prima parte a cărţii cuprinde 32 de eseuri realizate de elevi de liceu și gimnaziu din 30 de instituţii de învăţământ din județul Bihor și din județele Satu Mare, Maramureș, Cluj, Alba și Arad, în cadrul Proiectului preventiv regional „Şcoala fără violenţă”, derulat în perioada ianuarie – mai a.c., în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea (anexăm foto).

Prin intermediul eseurilor, centrate pe lupta împotriva violenţei, tema propusă de poliţişti tinerilor din instituțiile de învățământ participante, elevii şi-au prezentat propria viziune cu privire la violenţă, formele de manifestare a acesteia şi modalităţi de abordare a luptei împotriva violenţei. Liceenii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerile cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.

Partea a doua a broșurii cuprinde un ghid practic de prevenire a victimizării minorilor, prevederile Codului Penal cu privire la infracţionalitate, recomandări preventive ce trebuie însuşite şi aplicate de către copii, detalii cu privire la infracţiuni și răspunderea penală a minorilor.

În cadrul acestui eveniment, elevii din șase instituții de învățământ bihorene, respectiv de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, Școala Gimnazială Remeți, Școala Gimnazială „Nicoale Bogdan” Vașcău, Liceul  Tehnologic Nr. 1  Dobreşti și de la Școala Gimnazială Roșia au prezentat scenete cu tematică de prevenire a violenței, imaginate și regizate de chiar de copii.

Tinerii au abordat într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact cu privire la prevenirea manifestărilor violente, la efectele nocive pe care cyberbulling-ul şi violenţa le au asupra adolescenţilor, indiferent de formele de manifestare. Cu multă creativitate, expresivitate și originalitate, liceenii participanţi au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul.

*

          - Prevenirea victimizării minorilor și siguranța pe Internet au fost temele abordate de polițiștii de prevenire, proximitate și din mediul rural în cadrul activităților preventive organizate în cea de-a doua zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

Tot marți, 3 octombrie a.c., începând cu ora 10.00, la Liceul de Arte din municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o activitate informativ preventivă sub genericul „Ora de net!”, adresată elevilor de gimnaziu și liceu. Scopul activității a fost informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului. În cadrul acțiunii au fost dezbătute teme referitoare la siguranța pe Internet, reguli de autoprotecție în mediul virtual, drepturile de autor, traficul de persoane și pornografia infantilă.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost expuse desenele realizate de elevii acestui liceu în cadrul concursului „Fața nevăzută a Internetului”, organizat în cursul acestui an de  Liceul de Arte din municipiul Oradea împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (anexăm foto).

De asemenea, poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea au avut întâlniri interactive cu elevii de la Şcoala Gimnazială „Dacia”, Școala Gimnazială Ioan Slavici, Colegiul Tehnic Mihai Viteazu, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Colegiul Tehnic Transilvania.

În același context, marți, 3 octombrie a.c., sub sloganul „Fii preventiv, alege siguranța!”, poliţiştii de proximitate și de la posturile rurale de poliție au desfăşurat întâlniri şi dezbateri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, în toate unităţile şcolare din Judeţul Bihor. Tematica prezentată a fost axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii şi luarea măsurilor de prevenire adecvate, pentru a evita unele situaţii de victimizare, importanţa conduitei preventive şi necesitatea implicării în activităţi preventive alături de poliţişti.

*

CALEDARUL ACTIVITĂȚILOR:

MIERCURI, 4 octombrie:

- Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului –

 

Miercuri, 4 octombrie a.c., la ora 09.30, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!”, în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor va fi desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri.

În acest context, polițiștii de prevenire și transporturi bihoreni vor derula activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea.

De asemenea, în intervalul orar 10.00 – 11.30, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor desfășura o acțiune de distribuire de materiale informativ-preventive realizate în cadrul Campaniei preventive  „Hoți sunt creativi, fii preventiv!” în zona Centrului Civic din municipiul Oradea, într-un centru comercial cu aflux mare de cetățeni și la Piața Cetate.

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor interacționa cu cetățenii, le vor transmite sfaturi utile pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din locuință și le vor înmâna pliante cu recomandări în acest sens.

Totodată, polițiștii bihoreni vor testa vigilența locatarilor prin organizarea unor simulări de pătrundere în blocurile de locuințe din zonă prin declinarea unor calități oficiale.

Tot miercuri, 4 octombrie a.c., la ora 13.00, în Sala de Festivități a Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, polițiștii de prevenire, proximitate și cei ai Serviciului de Investigații Criminale vor desfășura o întâlnire cu reprezentanții unor asociații de proprietari de pe raza municipiului Oradea, pe tema prevenirii furturilor din locuințe și pentru prevenirea infracțiunilor de înșelăciune prin metoda „Accidentul”. Cu această ocazie vor fi distribuite și materiale informativ preventive realizate în cadrul campaniei preventive „Hoții sunt creativi! Fii preventiv!”, desfășurată în colaborare cu Groupama Asigurări.

De asemenea, în intervalul orar 09.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate din judeţul Bihor vor desfăşura acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat. Parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.

         *

         

 Elevii implicați în concursul de eseuri desfășurat în cadrul proiectului regional Școala fără violență”, ale căror lucrări au fost publicate în prima parte a broșurii de prevenire a victimizării „Mesajul meu antiviolenţă” sunt:

 

  1. Oana Hepuțiu - Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Oradea

Prof. coord.: Mihincău Dana, Crăciun Alexandrina, Vaida Cristina;

 

  1. Siladi Milena - Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Oradea

Prof. coord.:Stroie Ramona, Țiț  Gabriela;

 

  1. Luca Teodora - Liceul Tehnologic nr.1  Dobrești

Prof. coord.: Dulău Daniela;

 

  1. Cârpaciu Cristina - Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Oradea

Prof. coord.: Nadia Bochiș;

 

  1. Piscoi Dina - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Oradea

Prof. coord.: Belbe Ionela;

 

6.  Alex Paraschivoiu - Liceul Teoretic „Lucian Blaga”,Oradea

Prof. coord.: Ioana Trempe;

 

  1. Alexandra Indrei - Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș

Prof. coord.: Sorina Purtan;

 

8. Pontoș Teodora Nicoleta - Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Oradea

Prof. coord.: Iova Nina;

 

9. Barbaric Larisa - Colegiul Tehnic Vadu Crișului

Prof. coord.: Miere Claudia;

 

10. Bodea Alexandra - Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș

Prof. coord.: Straton Monica;

 

11.Fericean Răzvan - Colegiul Național „Avram Iancu”, Ștei

Prof. coord.: Rusu Inga;

 

12.Lupșe Laura, Stance Alesia- Liceul cu Program Sportiv Bihorul, Oradea

Prof. coord.: Simona Zau;

 

13.Ciotea Alexandra - Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga"Tinca

Prof. Coord. Oana Lola Aura

 

14.Lunca Maria - Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Oradea

Prof. coord.: Ionela  Belbe Și Camelia Timofte;

 

15.Cuc Iarina-Flavia - Liceul Teoretic„Aurel Lazăr”, Oradea     

Prof. coord.: Zopota Ciprian, Bubela Carmen;

 

16. Popa Cezara, Roșie Andrada - Școala Gimnazială Vașcău

Prof. coord.: Ifrim Carmen;

 

17. Haragoș Alexandru- Liceul Tehnologic Șuncuiuș

Prof. coord. Straton Maria Monica;

 

18. Bianca Patricia Varga- Școala Gimnazială Husasău de Tinca

Prof. coord.: Alexandra Maria Bulzan;

 

19. Muntean Andreea, Panda Melisa - Colegiul Național„ Avram Iancu”, Ştei

Prof. coord.: Pordea Ioana;

 

20. Andor Paula - Școala Gimnazială Hidișelul de Sus

 Prof. coord.: Călinescu Anca;

 

21.Bandi  Sefora - Școala Gimnazială Chișlaz

Prof. coord.: Popovici Florica, Szalkai Anca;

 

22.Blaga Naomi - Școala Gimnazială Câmpani

Prof. coord.: Boldor Alexandra Anca;

 

23.Petriș Mălina- Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu”, Ștei

Prof. coord.: Toth Ioana;

 

24. Lazăr Alexandru, Taichiș Andrei - Școala Gimnazială Bulz

Prof. coord.: Blaga Mirela;

 

25. Rus  Lorena - Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Oradea

Prof. coord.: Crăciun Andra;

 

26. Copos Denisa- Școala Gimnazială Sânnicolau Român

Prof. coord.: Pop Angela;

 

27. Toda Daria - Școala Gimnazială Roșia

Prof. coord.: Ciuhandu Florentin;

 

28. Denisa Ioana Erdei - Liceul Ortodox „Nicolae Steinhardt”

Prof. coord.: Gabriel Groza, Macarie Simona;

 

29. Diana Borza - Liceul Teoretic „Mihai Veliciu”, Chișineu Criș

Prof. coord.: Felicia Amalia Palcu;

 

30. Lorena Maria Astalaș – Colegiul Național „George Barițiu” Cluj - Napoca Prof. coord.: Elena Coța;

 

31. Maria Alexia Fara – Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia

Prof. coord.: Ana Maria Scheau;

 

32. Larisa Demian - Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia-Mare

Prof. coord.: Anca Gavra.

*

 

Galerie foto