25 Mai 2018Sursa: I.P.J. Bihor

„OPREȘTE ACUM VIOLENŢA ÎN FAMILIE, CERE AJUTOR!”

Peste 200 de reprezentanți ai comunității din Săcueni, profesori și psihologi au fost angrenați de polițiștii bihoreni în discuții pe tema prevenirii violenței în familie.

În perioada 21 – 25 mai a.c., la nivel naţional se desfăşoară prima ediție din anul 2018 a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment desfășurat pentru cel de-al treisprezecelea an consecutiv, prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Activităţile desfășurate de polițiștii bihoreni joi, 24 mai a.c., au fost dedicate prevenirii violenței în familie.

În acest context, începând cu ora 11.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii de proximitate din Săcueni și cu reprezentanții Fundaţiei Lampas, în colaborare cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea și cu cei ai D.G.A.S.P.C. Bihor au organizat o serie de activități preventive pe raza orașului Săcueni.

Polițiștii de prevenire și de proximitate bihoreni au discutat cu cetățenii despre prevenirea violenței în familie, formele de manifestare ale acesteia, despre instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie. Totodată, reprezentantul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea a abordat aspecte legate de traficul de persoane și modalitățile de prevenire a acestuia.

Începând cu ora 13.00, la Liceul Teoretic ,,Petőfi Sándor” din Săcueni avut loc o dezbatere pe tema prevenirii violenței în familie, sub genericul „Oprește acum violenţa în familie, cere ajutor!”,  la care au participat peste 80 de profesori, psihologi, reprezentanți de la trei unități școlare de pe raza localității Săcueni, reprezentanți ai cultelor religioase și asistenți sociali. Polițiștii bihoreni și partenerii de program, având ca invitat un avocat, au prezentat teme referitoare la efectele violenței în familie asupra comportamentului copilului, intervenția poliției în caz de violență în familie, măsurile de siguranță care pot fi luate în cazurile de violență în familie și serviciile sociale de care pot beneficia victimele violenței domestice, precum și modalități de prevenire a traficului de persoane (anexăm foto).

Scopul activităților preventive desfășurate de polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni și partenerii de program este creșterea gradului de informare a membrilor comunității locale cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

Tot, joi, 24 mai a.c., în intervalul orar 10.00 – 14.00, polițiștii de proximitate din întregul județ au desfășurat întâlniri cu membrii comunităților locale, în cadrul cărora au fost discutate aspecte privind violența domestică.

*

Galerie foto