20 Noiembrie 2017Sursa: I.P.J. Bihor

Poliţiştii de prevenire şi proximitate bihoreni sunt alături de cetățeni în cadrul campaniei preventive „Hoții sunt creativi, fii preventiv!”, pentru a preveni victimizarea acestora.

În cursul lunii noiembrie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au organizat 12 activități informativ preventive  în cadrul Campaniei preventive „Hoți sunt creativi, fii preventiv!”, derulată la nivel național de Inspectoratul General al Poliției Române în parteneriat cu Groupama Asigurări, în scopul informării populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuințe.

Activitățile realizate de polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au constat în întâlniri cu reprezentanți ai grupurilor țintă, respectiv reprezentanți ai unor asociații de proprietari, elevi și studenți. În cadrul întâlnirilor cu studenții și elevii, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni le-au recomandat acestora cum să prevină furturile din spațiile de cazare, dar și să acorde o atenție sporită detaliilor pe care le posteză pe site-urile de socializare cu privire la lipsa de acasă și la deţinerea unor bunuri de valoare. Polițiștii bihoreni le-au recomandat tinerilor să nu posteze on-line fotografii cu obiectele de valoare sau cu structura locuinței.

Polițiștii bihoreni au continuat promovarea mesajului campaniei „Hoții sunt creativi, fii preventiv!” în cadrul unor acțiuni stradale, desfășurate în locuri publice cu un aflux mare de cetățeni, cărora le-au oferit materiale informativ – preventive realizate în cadrul campaniei.

Pe parcursul întâlnirilor cu cetăţenii, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au prezentat o serie de măsuri de prevenţie privind protejarea patrimoniului propriu. Prin intermediul acestei campanii preventive, poliţiştii de prevenire şi proximitate bihoreni au informat persoanele vulnerabile despre cum să prevină victimizarea.

Pentru fiecare cetăţean, locuinţa este spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăşi încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă personală. Polițiștii de prevenire bihoreni doresc astfel să atragă atenţia asupra unor paşi simpli ce sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi şi care, odată respectați, ne pot ajuta să evităm situații neplăcute.

Polițiștii le-au explicat cetățenilor că furturile din locuinţe sunt înlesnite de uşile sau ferestrele lăsate deschise sau neasigurate. O altă metodă folosită de hoți care a fost prezentată pentru a preveni victimizarea este cea a împrietenirii cu victima pentru a-i câștiga încrederea. Totodată, escaladarea și pătrunderea prin ferestrele lăsate deschise reprezintă un alt mod de operare întâlnit frecvent, polițiștii oferind recomandări punctuale cetățenilor, pentru a preveni victimizarea acestora.

Pentru promovarea mesajelor campaniei au fost distribuite până în prezent 1.500 de pliante cu recomandări preventive, iar 150 de afişe cu mesajul campaniei au fost expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice.

În cadrul campaniei, a fost realizată o pagina online „Prevenirea furturilor”  -

https://www.groupama.ro/prevenireafurturilor/  unde cetăţenii pot găsi numeroase recomandări preventive şi sunt invitaţi să participe la concursuri tematice cu premii.

*

„„Hoți sunt creativi, fii preventiv!”

1 din 4 furturi din locuinţe este favorizat de neglijenţă!

PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINŢE

Este extrem de neplăcut să vă găsiți casa spartă. De aceea, dorim să vă ajutăm să nu deveniți una dintre victimele celor care fură din locuinţe.

Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate. 

Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.

 

POLIŢIA BIHOREANĂ VĂ RECOMANDĂ:

- Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!

- Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre

în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!

- Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!

- Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziţionat!

- Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!

- Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineți în casă bunuri de valoare sau că sunteți plecați de acasă! Selfie-urile sunt și ele distractive, dar aveți grijă la ce lăsați să se observe în imagine. Nu puneți poze în care se poate vedea ce obiecte dețineți sau care e structura apartamentului dumneavoastră.

- Treceți peste impulsul de a anunța pe rețele de socializare că urmează să plecați într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport vă aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților.

- Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!

- Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

- Locurile “secrete” în care le lăsați prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt așa secrete. Astfel de metode vă fac vulnerabili în fața furturilor.

- Organizați un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.

- Obișnuiți-vă să activați sistemul de alarmă de fiecare dată când plecați de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uitați să puneți la vedere sticker-ul care anunță că locuința ta este protejată.

- Asigurați-vă că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cereți administrației să le înlocuiască imediat.

- Dacă sunteți plecat de acasă mai mult timp, folosiți un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignorați.

- Indiferent de pretext, nu le oferiți persoanelor necunoscute informații despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deținute, nici despre programul de lucru.

- Închideți ferestrele și ușa de fiecare dată când plecați de acasă. Unul din patru  furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților.

*

Galerie foto