02 Octombrie 2017Sursa: I.P.J. Bihor

„SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII” A DEBUTAT AZI, ÎN JUDEȚUL BIHOR

În perioada 2 – 6 octombrie a.c., la nivel naţional se desfăşoară cea de-a doua ediție din anul 2017 a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment desfășurat pentru cel de-al doisprezecelea an consecutiv, prin care se urmăreşte sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Aproprierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza de două ori pe an, timp de o săptămână, o acţiune ale cărei priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală.

Activităţile desfăşurate anterior au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni care s-au implicat activ în manifestări şi au recepţionat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituţia Poliţiei.

În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii de ordine publică,  polițiștii rutieri, de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor și polițiști din cadrul Serviciului Județean al Poliție Transporturi Bihor, la nivelul întregului judeţ vor fi desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.

Activităţi preventive vor fi derulate în municipiile Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene Aleşd, Săcueni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, în instituţiile şcolare din mediul rural.

Pe întreg parcusul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, poliţiştii bihoreni vor desfăşura activităţi structurate pe mai multe domenii, astfel:

- Luni, 2 octombrie – Activităţi dedicate prevenirii  delincvenţei juvenile;

- Marţi, 3 octombrie – Activităţi preventive dedicate prevenirii victimizării minorilor, cu accent pe domeniul prevenirii criminalității informatice;

- Miercuri, 4 octombrie – Activităţi preventive dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului;

- Joi, 5 octombrie – Prevenirea infracţiunilor comise cu violență;

- Vineri, 6 octombrie – Activităţi preventive în vederea creşterii gradului de  siguranţă rutieră.

*

„SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII”

- AGENDA ACTIVITĂŢILOR  PLANIFICATE -

LUNI, 2 octombrie:

- Prevenirea delincvenţei juvenile -

Luni, 2 octombrie a.c., în intervalul orar 09.00 - 10.00, în Sala Festivă a Liceului Teologic Greco Catolic „Iuliu Maniu” din municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii de proximitate bihoreni vor desfășura o activitate informativ preventivă în cadrul campaniei „Copilărie în Siguranță!”. În activitățile preventive vor fi implicați elevii claselor V – VIII din cadrul Liceului Teologic Greco Catolic „Iuliu Maniu”, care vor interacționa cu polițiștii pe teme de prevenire a victimizării acasă, la școală și pe stradă.

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni le vor oferi copiilor recomandări preventive pentru siguranța acestora, pentru a ști cum să reacționeze în anumite situații de risc.

De asemenea, în cadrul activității vor fi premiați elevii Liceului Teologic Greco Catolic „Iuliu Maniu” care au fost implicați într-un concurs organizat de polițiștii de prevenire în cursul lunii mai a.c., context în care 37 de elevi de gimnaziu au realizat desene și eseuri pe tema „De ce pleacă copiii de acasă?”. Elevii implicați în concursul preventiv au fost coordonați de profesorii Haș Emilia, Broizan Alina, Băliban Paula și Danciu Mihaela.

În municipiul Oradea, în intervalul 09.00- 12.00, poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor fi prezenţi cu activități pe teme de prevenire a delincvenței juvenile la următoarele instituții de învățământ din municipiul Oradea: Liceul Teoretic „Ady Endre”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Liceul German „Friedrich Schiller”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna".

De asemenea, luni, 2 octombrie a.c., în intervalul orar 09.00 - 14.00, sub sloganul „Un copil informat, un copil protejat!”, poliţiştii de proximitate şi prevenire bihoreni vor desfăşura întâlniri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii în unităţi şcolare din Judeţul Bihor.

Tematica prezentată va fi axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii, răspunderea penală, consecinţele sociale şi penale ce decurg din adoptarea unor comportamente antisociale.

*

MARŢI, 3 octombrie:

- Prevenirea victimizării minorilor-

Marți, 3 octombrie a.c., la ora 10.00, la Liceul de Arte din municipiul Oradea va avea loc o activitate informativ preventivă sub genericul „Ora de net!”, adresat elevilor de gimnaziu și liceu. Scopul activității este informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului. În cadrul acțiunii vor fi dezbătute teme referitoare la siguranța pe Internet, reguli de autoprotecție în mediul virtual, drepturile de autor, traficul de persoane și pornografia infantilă.

Totodată, vor fi expuse desenele realizate de elevii acestui liceu în cadrul concursului „Fața nevăzută a Internetului”, organizat în cursul acestui an de  Liceul de Arte împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor.

*

MARŢI, 3 octombrie:

Lansarea broșurii de prevenire a victimizării

„MESAJUL MEU ANTIVIOLENŢĂ”.

Marți, 3 octombrie a.c., începând cu ora 12.00, în Cetatea Oradea (corpul E, etajul 1) va avea loc lansarea broșurii de prevenire a victimizării „Mesajul meu antiviolenţă”, editată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Prima parte a cărţii cuprinde 33 de eseuri realizate de elevi de liceu și gimnaziu din 30 de instituţii de învăţământ din județul Bihor și din județele Satu Mare, Maramureș, Cluj, Alba și Arad, în cadrul Proiectului preventiv regional „Şcoala fără violenţă”, derulat în perioada ianuarie – mai a.c., în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea.

Prin intermediul eseurilor, centrate pe lupta împotriva violenţei, tema propusă de poliţişti tinerilor din instituțiile de învățământ participante, elevii şi-au prezentat propria viziune cu privire la violenţă, formele de manifestare a acesteia şi modalităţi de abordare a luptei împotriva violenţei.

Partea a doua a broșurii va cuprinde un ghid practic de prevenire a victimizării minorilor, prevederile Codului Penal cu privire la infracţionalitate, recomandări preventive ce trebuie însuşite şi aplicate de către copii, detalii cu privire la infracţiuni și răspunderea penală a minorilor.

În cadrul acestui eveniment, elevii din șase instituții de învățământ bihorene vor prezenta scenete cu tematică de prevenire a violenței, imaginate și regizate de chiar de copii.

Tot marți, 3 octombrie a.c., în municipiul Oradea, în intervalul orar 09.00- 12.00, poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor avea întâlniri interactive cu elevii de la Şcoala Gimnazială „Dacia”, Școala Gimnazială Ioan Slavici, Colegiul Tehnic Mihai Viteazu, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Colegiul Tehnic Transilvania.

De asemenea, în intervalul orar 09.00 - 14.00 – Sub sloganul „Fii preventiv, alege siguranța!”, poliţiştii de proximitate vor desfăşura întâlniri şi dezbateri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, în toate unităţile şcolare din Judeţul Bihor.

Tematica prezentată va fi axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii şi luarea măsurilor de prevenire adecvate, pentru a evita unele situaţii de victimizare, importanţa conduitei preventive şi necesitatea implicării în activităţi preventive alături de poliţişti.

*

 

MIERCURI, 4 octombrie:

- Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului –

Miercuri, 4 octombrie a.c., la ora 09.30, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!”, în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor va fi desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri.

În acest context, polițiștii de prevenire și transporturi bihoreni vor derula activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea.

De asemenea, în intervalul orar 10.00 – 11.30, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor desfășura o acțiune de distribuire de materiale informativ-preventive realizate în cadrul Campaniei preventive  „Hoți sunt creativi, fii preventiv!” în zona Centrului Civic din municipiul Oradea, într-un centru comercial cu aflux mare de cetățeni și la Piața Cetate.

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor interacționa cu cetățenii, le vor transmite sfaturi utile pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din locuință și le vor înmâna pliante cu recomandări în acest sens.

Totodată, polițiștii bihoreni vor testa vigilența locatarilor prin organizarea unor simulări de pătrundere în blocurile de locuințe din zonă prin declinarea unor calități oficiale.

Tot miercuri, 4 octombrie a.c., la ora 13.00, în Sala de Festivități a Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, polițiștii de prevenire, proximitate și cei ai Serviciului de Investigații Criminale vor desfășura o întâlnire cu reprezentanții unor asociații de proprietari de pe raza municipiului Oradea, pe tema prevenirii furturilor din locuințe și pentru prevenirea infracțiunilor de înșelăciune prin metoda „Accidentul”. Cu această ocazie vor fi distribuite și materiale informativ preventive realizate în cadrul campaniei preventive „Hoții sunt creativi! Fii preventiv!”, desfășurată în colaborare cu Groupama Asigurări.

De asemenea, în intervalul orar 09.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate din judeţul Bihor vor desfăşura acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat. Parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.

         *

JOI –5 octombrie:

Activități dedicate prevenirii violenței în familie:

Evenimentul „Violenţa în familie, adevărata realitate!”

Joi, 5 octombrie a.c., la ora 13.00 la R & R Bookstores & Coffee houses din Cetatea Oradea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu Fundaţia Lampas și Asociația Smiles va organiza un evenimentul cu titlul „Violenţa în familie, adevărata realitate!”, privind formele de manifestare a violenţei în familie. 

Scopul evenimentului îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

Totodată, în cadrul evenimentului va fi vizionat filmul documentar „Aripi Frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, este despre ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat, să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.

În cadrul acestui eveniment va avea loc o expoziţie de desene realizate de 30 de elevi din cadrul Liceului de Arte Oradea, activitate coordonată de doamna profesor Nada Panait.

Tot, joi, 5 octombrie a.c., polițiștii de prevenire și poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor desfășura activități informativ- preventive la două societăți comerciale cu un număr mare de angajate femei, cu care vor discuta aspecte legate de dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie.

*

VINERI – 6 octombrie:

„ZIUA EDUCAŢIEI RUTIERE”

Vineri, 6 octombrie a.c., în intervalul orar 07.30 - 08.10: – Activitate desfăşurată cu patrula şcolară de circulaţie în zona adiacentă a trei unități de învătământ din municipiul Oradea, respectiv Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Școala Gimnazială „Avram Iancu”.

În continuarea acestor activități, în cadrul acelorați unități de învățământ, polițiștii de prevenire și polițiștii rutieri bihoreni vor desfășura ore de educație rutieră, în scopul conștientizării copiilor cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație rutieră, pentru a preveni victimizarea acestora.

Vineri, 6 octombrie a.c., în intervalul orar 12.00- 14.00 – Activitate informativ- preventivă derulată sub denumirea „TRAMVAIUL SIGURANȚEI RUTIERE!”, în parteneriat cu S.C. O.T.L. Oradea S.A., care va consta în realizarea unei lecții de educație rutieră în interiorul unui tramvai. În acest sens, peste 100 de elevii vor participa la o lecție deschisă despre semnificația transportului local, noțiuni fundamentale în trafic, reguli de comportament în trafic.

Tramvaiul va opri pe traseu, pentru ca polițiștii de prevenire și rutieră să deruleze activități aplicative cu privire la regulile de circulație. Toți participanții vor fi recompensați de către organizatori cu pliante, broșuri, orare.      

Tot vineri, 6 octombrie a.c., în intervalul orar 10.00 - 13.00, poliţiştii de proximitate şi poliţiştii rutieri bihoreni vor derula activităţi preventive specifice în unităţile şcolare bihorene.