24 Mai 2018Sursa: I.P.J. Bihor

„UN OM PREVENIT, UN OM SALVAT!”

          Polițiștii bihoreni au acționat în zone publice aglomerate și în Gara Oradea, pentru a preveni furturile din autoturisme, din locuințe și de la călători.

În perioada 21 – 25 mai a.c., la nivel naţional se desfăşoară prima ediție din anul 2018 a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment desfășurat pentru cel de-al treisprezecelea an consecutiv, prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Activităţile desfășurate de polițiștii bihoreni miercuri, 23 mai a.c., au fost dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului.

În acest context, începând cu ora 14.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor au desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri, în stația C.F.R. Oradea.

În cadrul acțiunii, polițiștii de prevenire și transporturi bihoreni au derulat activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent. Polițiștii de prevenire împreună cu polițiștii TF au oferit călătorilor recomandări despre cum să își protejeze bunurile personale atunci când călătoresc cu trenul, pe peron sau în sala de așteptare, astfel încât să evite victimizarea. În cadrul acțiunii au fost distribuite pliante cu recomandări utile pentru prevenirea infracțiunilor de furt sau tâlhărie.

Tot miercuri, 23 mai a.c., în intervalul orar 11.00 – 13.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea au desfășurat o acțiune de distribuire de materiale informativ-preventive realizate în cadrul Campaniei preventive „Hoții sunt creativi, fii preventiv!” în zona Centrului Civic din municipiul Oradea, într-un centru comercial cu aflux mare de cetățeni, în Piața Unirii și la Piața Cetate din Oradea.

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au interacționat cu cetățenii, le-au transmis sfaturi utile pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din locuință sau furt din autoturisme și le-au înmânat pliante cu recomandări în acest sens.

Totodată, polițiștii bihoreni implicați în acțiunea preventivă au identificat mai multe autoturisme parcate în zona centrală a orașului, în care proprietarii au lăsat la vedere diverse bunuri de valoare, care constituie adevărate tentații pentru hoți. Polițiștii bihoreni au lăsat pe parbrizul autoturismelor câte o recomandare pentru proprietarii acestora, cu privire la cum să își protejeze bunurile personale și ce trebuie să facă pentru a nu cădea victime hoților din autoturisme (anexăm foto).

*

 

JOI –24 mai:

- Activități dedicate prevenirii violenței în familie -

 „Oprește acum violenţa în familie, cere ajutor!”

Joi, 24 mai a.c., la ora 11.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii de proximitate din Săcueni și cu reprezentanții Fundaţiei Lampas, în colaborare cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea și cu cei ai D.G.A.S.P.C. Bihor vor organiza o serie de activități preventive pe raza orașului Săcueni, sub genericul „Oprește acum violenţa în familie, cere ajutor!”, privind formele de manifestare a violenţei în familie. 

Scopul activităților preventive îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

Totodată, în cadrul acțiunilor va fi vizionat filmul documentar „Aripi Frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, este despre ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat, să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.

Tot, joi, 24 mai a.c., în intervalul orar 10.00 – 14.00, polițiștii de proximitate din întregul județ vor desfășura întâlniri cu membrii comunităților locale, în cadrul cărora vor fi discutate aspecte legate de dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie.

*

VINERI – 25 mai:

„ZIUA EDUCAŢIEI RUTIERE”

Vineri, 25 mai a.c., în intervalul  10.00 – 12.00, în Orășelul Copiilor din Municipiul Oradea, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, poliţiştii din cadrul Biroului Poliţiei de Proximitate şi poliţiştii Serviciului Rutier vor organiza o serie de concursuri pe teme de educaţie rutieră.

Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani vor fi angrenați de polițiștii bihoreni în concursul de desene pe astfalt „Desenăm, ne jucăm, circulație învăţăm!”. În cadrul concursului, participanții vor ilustra cu creta pe asfalt noțiuni specifice circulației  rutiere, dobândite în timp de polițiștii de prevenire bihoreni.

O altă competiție organizată de polițiștii bihoreni pentru cei mici, tot în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea, este concursul de educație rutieră „Siguranţă pe două roţi”, adesat copiilor cu vârsta între 7- 14 ani. Copiii, pe bicliclete şi role, vor avea de parcurs o probă de traseu, într-un parc școală.

Tot în Orășelul Copiilor va fi realizată o expoziție cu peste 250 de desene create de elevii claselor întâi, participanți la Proiectul „Școala Siguranței Tedi”, în cadrul căruia s-au înscris 67 de unități școlare din mediul urban și din mediul rural din județul Bihor.

Câștigătorii vor fi recompensați cu diplome, premii și legitimații de „Polițist pentru o zi”.

Cele mai bune desene realizate de copii vor fi răsplătite cu premii.

Tot vineri, 25 mai a.c., în intervalul orar 10.00 - 13.00, poliţiştii de proximitate şi poliţiştii rutieri bihoreni vor derula activităţi preventive specifice în unităţile şcolare bihorene.

*

 

Galerie foto