14 Mai 2024Sursa: I.P.J. Bihor

115 conducători auto care periclitau siguranța participanților la trafic, depistați și sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, în ultimele 24 de ore.

La data de 13 aprilie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, principala misiune a acestora fiiind creșterea gradului de siguranță rutieră, dar și depistarea și îndepărtarea din trafic a persoanelor care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, cu viteză excesivă sau neadaptată, care depășesc neregulamentar și, în general, care săvârșesc abateri în trafic de natură să genereze accidente rutiere.

 

Ca urmare a prezenței active a polițiștilor în trafic, în ultimele 24 de ore, 115 conducători auto care au periclitat siguranța pe drumurile publice au fost sancționați contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 56.925 de lei.

 

Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, polițiștii au reținut cinci permise de conducere, dintre care două pentru fapte de o gravitate majoră, respectiv pentru conducere sub influența alcoolului.

 

De asemenea, au fost oprite din a circula trei autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice. Astfel, certificatele de înmatricuare ale celor trei vehicule au fost retrase, până la remedierea problemelor constatate.

 

82 de conducători auto au fost depistați în timp ce conduceau cu viteză peste limita legală, doi în timp ce conduceau sub influența alcoolului, alți doi în timp ce foloseau telefonul mobil la volan fără un sistem de tip „mâini libere”, alți doi în timp ce conduceau autovehicule care nu aveau efectuată inspecția tehnică periodică, un conducător auto a fost depistat în timp ce depășea neregulamentar, alți cinci au fost depistați în timp ce conduceau fără a purta centura de siguranță, iar 21 în timp ce săvârșeau alte diverse abateri de la regimul circulației rutiere, toți fiind sancționați pentru abaterile săvârșite.

 

De asemenea, în cadrul acțiunilor din ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au depistat doi conducători auto care au săvârșit infracțiuni rutiere, unul în timp ce conducea cu o concentrație alcoolică în aerul expirat peste limita legală și un altul care conducea, deși avea suspedată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, ambii fiind cercetați penal pentru faptele săvârșite.

 

Pentru siguranța tuturor participanților la traficul rutier și depistarea celor care, prin abaterile săvârșite, reprezintă un pericol în trafic, polițiștii rutieri și de ordine publică continuă, zilnic, acțiunile pe drumurile publice din Bihor.

 

*

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

 

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

 

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei  care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

 

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

 

ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:

 

Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

 

La data de 13 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91  din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

 

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

 

-        nu deținea permis de conducere;

 

-        deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

 

 

D R U M  B U N !