13 Februarie 2018Sursa: I.P.J. Bihor

160 de participanți la trafic care nu au respectat legislația rutieră au fost sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, la început de săptămână.

Luni, 12 februarie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.

Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat prevenirea și combaterea victimizării pietonilor prin accidente rutiere cauzate de traversarea neregulamentară a pietonilor, de conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 160 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 40.200 lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut șapte permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute patru certificate de înmatriculare, au fost constatate patru infracțiuni și cinci tamponări.

76 de sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitelor legale de viteză, 45 de pietoni au fost sancționați pentru traversări neregulamentare, 11 participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, două sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, iar 26 pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

   *

          Oradea / La volan, fără permis și sub influența alcoolului.

Marți, 13 februarie a.c., în jurul orei 02.50, polițiștii de ordine publică orădeni au depistat în trafic un bărbat de 34 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism pe strada Alexandru Vlahuță din Oradea, făra a deţine permis de conducere și având o concentrație alcoolică de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal.

*

          Salonta / Pe moped, fără permis.

Luni, 12 februarie a.c., la ora 11.10, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Salonta au depistat în trafic, în localitatea Tinca, un bărbat de 39 de ani, din Tinca, în timp ce conducea un moped, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii rutieri salontani.

*

          Tileagd / Cercetat penal după ce a fost depistat în trafic, conducând un autoturism cu număr fals.

Luni, 12 februarie a.c., la ora 18.20, la intersecția D.N. 1 P cu drumul comunal 169, în localitatea bihoreană Picleu, polițiștii Secţiei nr.7 de Poliţie Rurală Tileagd au depistat în trafic un localnic de 49 de ani, în timp ce conducea un autoturism care avea aplicate plăcuțe cu un număr de înmatriculare provizoriu fals.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat că respectivul număr provizoriu de înmatriculare fusese atribuit unui alt autoturism, iar autorizația de circulație provizorie era expirată din cursul lunii ianuarie a.c..

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii Secţiei nr.7 de Poliţie Rurală Tileagd.

*

         RECOMANDĂRI ÎN ATENŢIA CONDUCĂTORILOR AUTO – CIRCULAŢIA ÎN CONDIŢII METEO NEFAVORABILE:

Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau a fulgilor de zăpadă, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită  necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.

Un alt fenomen cu care şoferii se pot confrunta în aceste zile este ceaţa. Amintim faptul că toţi conducătorii auto sunt obligaţi prin lege ca în asemenea condiţii să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă).

Reamintim obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

DRUM BUN!