03 Octombrie 2022Sursa: I.P.J. Bihor

230 de participanți la trafic care nu au respectat legislația rutieră, sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, la sfârșit de săptămână. Aproape 140 dintre sancțiunile aplicate au fost pentru exces de viteză.

În perioada 30 septembrie – 2 octombrie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, a conducerii cu viteză excesivă şi a depăşirilor neregulamentare.

 

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic pe șoselele bihorene, la sfârșit de săptămână au fost aplicate 230 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 81.505 lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 14 permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute patru certificate de înmatriculare.

 

Din totalul sancțiunilor aplicate, 139 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 35 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, au fost sancționați nouă bicicliști, patru pietoni, două sancțiuni au fost aplicate pentru depășiri neregulamentare, trei sancțiuni au fost pentru lipsa ITP, iar 38 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

 

*

          Ciuhoi / Cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului.

 

Vineri, 30 septembrie a.c., în jurul orei 10.50, pe drumul județean 676A, polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia au depistat în trafic un bărbat de 56 de ani, din comuna Sâniob, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism dinspre D.N. 19E înspre localitatea bihoreană Ciuhoi, având o concentrație alcoolică de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În cauza a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

*

 

          Depistați de polițiști în trafic, în timp ce conduceau, deși nu aveau acest drept.

 

Duminică, 2 octombrie a.c., la ora 17.20, pe drumul județean 767B, în localitatea bihoreană Tășad a fost depistat în trafic un minor de 15 ani, în timp ce conducea un motociclu  neînmatriculat și fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

De asemenea, vineri, 30 septembrie a.c., la ora 00.30, pe strada Piața Dumbravei din localitatea bihoreană Tinca, polițiștii Secției nr.8 de Poliție Rurală Tinca au depistat în trafic un tânăr de 24 de ani, din comuna Batăr, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

În ambele cazuri a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

 

*

A T E N Ț I E !

 

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

 

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

 

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

 

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

D R U M  B U N !