11 Iunie 2018Sursa: I.P.J. Bihor

Bănuit că ar fi tâlhărit trei orădence, reținut de polițiști orădeni și arestat de magistrați.

Duminică, 10 iunie a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea au reținut pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor un tânăr de 21 de ani, din municipiul Oradea, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie în forma continuată.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanei îl bănuiesc pe acesta că sâmbătă,  9 iunie a.c., în jurul orei 09.20, în timp ce se afla pe strada Traian Lalescu din municipiul Oradea, ar fi deposedat o femeie de 60 de ani, din Oradea, de lănțișorul din aur, de aproximativ 4 grame, pe care aceasta îl purta la gât, provocându-i un prejudiciu estimat la 500 lei.

De asemenea, polițiștii orădeni îl bănuiesc pe acesta că în aceeași zi, în jurul orei 09.40, în timp ce se afla pe strada Iza din municipiul Oradea, ar fi acostat o altă orădeancă de 66 de ani, căreia i-ar fi smuls de la gât un lănțișor din aur, cu cruciuliță, de aproximativ 4 grame, provocându-i un prejudiciu estimat la 500 lei.

Totodată, tânărul de 21 de ani este bănuit că, sâmbătă, 9 iunie a.c., în jurul orei 21.13, pe  strada Corneliu Coposu din municipiului Oradea, ar fi deposedat o altă orădeancă de 54 de ani, de un lănțișor din aur, de aproximativ 9 grame, provocându-i un prejudiciu estimat la 1.300 lei.

În baza semnalmentelor oferite de victime, bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost identificat de polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea imediat după comiterea primei fapte, ca fiind un tânăr de 21 de ani, din Oradea. Pentru prinderea acestuia au fost mobilizate importante forțe de poliție, în acțiunile de căutare a celui în cauză fiind implicați polițiști de ordine publică, investigații criminale, poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de jandarmi. Tânărul a fost prins în jurul orei 22.00, pe strada Lacul Roșu din municipiul Oradea, de o echipă de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, pe baza semnalmentelor furnizate de polițiștii bihoreni.

În urma administrării probatoriului și a cercetărilor efectuate în cauză, sâmbătă, 9 iunie a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea l-au reținut pe tânărul de 21 ani, din Oradea, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. Duminică, 10 iunie a.c., cel în cauză a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar procurorul s-a adresat Judecătoriei Oradea cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie în forma continuată. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Oradea a admis propunerea procurorului și a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile.

Polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat.

*

RECOMANDĂRI PENTRU SIGURANŢA DUMNEAVOASTRĂ:

Specialiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor, vă sfătuiesc:

Aglomeraţia şi agitaţia care se creează zilnic în orele de vârf, atrag ca un magnet hoţii din buzunare, poşete, genţi etc.. De aceea trebuie să fim foarte atenţi, pentru a evita asemenea  evenimente neplăcute! Cum se poate realiza acest lucru? Prin mijloace concrete, aflate la îndemâna oricui, dar de multe ori ignorate. Hoții nu vor îndrăzni să fure atunci când se simt observați, nu pot lua cu uşurinţă obiectul dorit sau când au toate şansele de a fi prinși!

Hoţii din buzunare sau genţi acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate, pieţe, magazine, în mijloace de transport în comun.

Victimele sunt alese cu predilecţie din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor, cu geanta ori poşeta într-o poziţie favorabilă furtului.

Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm cetăţenilor să fie precauţi la modul în care îşi păstrează poşeta, geanta atunci când se află într-un loc public: întotdeauna aceasta trebuie să fie ţinută sub braţ sau în partea din faţă a corpului, lipită de haină.

De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare. Dacă, totuşi, aveţi asupra dumneavoastră sume considerabile, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!

Acordaţi mai mare atenţie poşetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoţii speculează această neglijenţă!

Nu păstraţi bani, telefoane mobile sau alte bunuri de valoare în buzunarele laterale ale vestimentaţiei, genţilor sau sacoşelor. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, poşete sau borsete care au închizători sigure!

În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!

Când efectuaţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi şi nu îi număraţi în văzul tuturor!

ATENŢIE!

Dacă totuşi sunteţi victima sau martor la comiterea unei astfel de infracţiuni, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului, înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi de urgenţă Poliţia - 112!

Dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să preveniţi propria dumneavoastră victimizare!

Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie,

este

112 - APEL DE URGENŢĂ!