24 Martie 2023Sursa: I.P.J. Bihor

Peste 280 de participanți la trafic care nu au respectat legislația rutieră, sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, în ultimele 24 de ore. 218 dintre sancțiunile aplicate au fost pentru exces de viteză, iar 24 de permise de conducere au fost reținute.

Joi, 23 martie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, a conducerii cu viteză excesivă, a depășirilor neregulamentare și, în general a cauzelor generatoare de accidente rutiere.

 

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic pe șoselele bihorene, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 288 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 119.145 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 24 de permise de conducere și două certificate de înmatriculare.

 

Din totalul sancțiunilor aplicate, 218 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 43 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, șapte au fost pentru depășiri neregulamentare, două sancțiuni au fost pentru conducere sub influența alcoolului, alte două pentru lipsa ITP, au fost sancționați trei pietoni, doi utilizatori de trotinete electrice, iar 11 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

 

*

 

         A rămas fără permis pentru 4 luni, după ce a fost depistat de polițiști în trafic, în timp ce conducea cu viteză excesivă:

 

Joi, 23 martie a.c., la ora 16:58, pe D.N.19, în afara localității bihorene Tarcea, a fost depistat în trafic un tânăr de 24 ani, din comuna Zăbrani, județul Arad, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 180 km/h, înregistrată radar, în zona limitare a vitezei de deplasare la 100 de km/h.

 

Conducătorul auto care a depăşit limita legală de viteză cu peste 71 de km/h a fost sancţionat contravenţional cu 9 – 20 de puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 120 de zile.    

 

ATENŢIE!

 - Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!

- Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!

 

*

        

Cercetați penal pentru conducere sub influența alcoolului.

 

Joi, 23 martie a.c., în jurul orei 06.50, pe D.N.76, pe raza localității bihorene Hidișelu de Jos, polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Băile Felix au depistat în trafic un bărbat de 42 de ani, din comuna Derna, județul Bihor, în timp ce conducea un microbuz, având o concentrație alcoolică de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Tot joi, 23 martie a.c., la ora 22.51, pe strada Republicii din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un bărbat de 44 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

De asemenea, joi, 23 martie a.c., la ora 20.40, pe drumul comunal 215, în localitatea bihoreană Feneriș, polițiștii Secției nr.2 de Poliție Rurală Beiuș au depistat în trafic un localnic de 37 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

 

*

 

         Depistat de polițiști în trafic, în timp ce conducea fără permis.

 

Joi, 23 martie a.c., la ora 08.00, pe drumul județean 767G, în localitatea bihoreană Ineu, polițiștii Secției nr.5 de Poliție Rurală Oradea au depistat în trafic un bărbat de 28 de ani, localnic, în timp ce conducea o autoutilitară, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

 

*

 

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

 

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

 

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei  care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

 

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

 

D R U M  B U N !