13 Martie 2018Sursa: I.P.J. Bihor

Peste 60 de participanți la trafic care nu purtau centura de siguranță au fost sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, la început de săptămână.

Luni, 12 martie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.

Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.

 

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic la început de săptămână, au fost aplicate 197 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 58.480 lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut șapte permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute patru certificate de înmatriculare, au fost constatate trei infracţiuni şi șapte tamponări.

 

61 de participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 59 de sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, trei pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, două sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului,  iar 72 pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere. 

Gheghie / Implicat într-un eveniment rutier fără victime, în timp ce conducea cu o concentrație alcoolică ridicată.

 

Luni, 12 martie a.c., la ora 10.30, polițiștii rutieri din Aleșd au fost sesizați în urma unui apel primit de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor prin S.N.U.A.U 112 că pe D.N.1, în localitatea bihoreană Gheghie, s-a produs un eveniment rutier fără victime.

 

Polițiștii rutieri din Aleșd s-au deplasat cu operativitate la fața locului și au identificat perosna bănuită că ar fi condus autoutilitara implicată în evenimentul rutier ca fiind un bărbat de 47 de ani, din municipiul Cluj Napoca, județul Cluj. Acesta este bănuit că, în timp ce conducea o autoutilitară, aflându-se sub influența alcoolului, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare în timpul deplasării față de autoturismul din fața sa, acroșându-l. În urma impactului, autoturismul a fost proiectat în afara părții carosabile.

 

În urma testării conducătorului autoutilitarei cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta prezenta o concentrație alcoolică de 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acestuia i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

 

*

         

          Olcea / Cercetat penal pentru conducere fără permis.

 

Luni, 12 martie a.c., la ora 16.00, pe drumul comunal 97, în localitatea bihoreană Hodișel, polițiștii Postului de Poliție Olcea au depistat în trafic un localnic de 52 de ani, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii din Olcea.

 

*

 

RECOMANDĂRI ÎN ATENŢIA CONDUCĂTORILOR AUTO – CIRCULAŢIA ÎN CONDIŢII METEO NEFAVORABILE:

 

Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.

 

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau a fulgilor de zăpadă, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită  necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.

 

Un alt fenomen cu care şoferii se pot confrunta în aceste zile este ceaţa. Amintim faptul că toţi conducătorii auto sunt obligaţi prin lege ca în asemenea condiţii să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă).

Reamintim obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

 

DRUM BUN!