26 Februarie 2024Sursa: I.P.J. Bihor

Trei bărbați, depistați de polițiști în trafic, în timp ce conduceau, după ce ar fi consumat substanțe psihoactive.

La data de 24 februarie a.c., la ora 23.50, pe drumul comunal 179, în localitatea Telechiu, județul Bihor, polițiștii Secției nr.7 de Poliție Rurală Tileagd au depistat în trafic un bărbat de 31 de ani, din comuna Țețchea, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, existând suspiciunea că ar fi consumat substanțe psihoactive.

 

De asemenea, la data de 25 februarie a.c., la ora 07.40, pe drumul comunal 11/A, în afara localității Cheț, județul Bihor, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Marghita au depistat în trafic un tânăr de 22 de ani, din comuna Tarcea, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, existând suspiciunea că ar fi consumat substanțe psihoactive.

 

Tot la data 25 februarie a.c., în jurul orei 08.00, pe drumul comunal 11/A, în afara localității Cheț, județul Bihor, polițiștii Biroului Rutier Marghita au depistat în trafic un tânăr de 21 de ani, din localitatea Cheț, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat și existând suspiciunea că ar fi consumat substanțe psihoactive.

 

În urma testărilor preliminare, cu aparatele din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

 

Menționăm că acestea nu reprezintă probe în cadrul dosarelor penale, persoanele fiind conduse la unități medicale, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

 

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se afla sub influența unor substanțe psihoactive.

 

*

         

          Budoi / Implicat într-un eveniment rutier fără victime, în timp ce conducea sub influența alcoolului.

 

La data de 26 februarie, la ora 01.45, pe drumul județean 191/B, în localitatea Budoi, județul Bihor, polițiștii Secției nr.4 de Poliție Rurală Marghita au depistat în trafic un bărbat de 27 de ani, localnic, care, în timp ce conducea un autoturism, ar fi pierdut controlul asupra direcției, ar fi părăsit carosabilul și s-ar fi oprit într-un șanț.

 

Evenimentul rutier a fost unul fără victime.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că bărbatul de 27 de ani prezenta o concentrație alcoolică de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acestuia i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.  

 

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Secției nr.4 de Poliție Rurală Marghita continuă cercetările în cauză sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita.

 

*

 

Brusturi / Depistat de polițiști în trafic, în timp ce conducea sub influența alcoolului.

 

La data de 24 februarie a.c., în jurul orei 16.30, pe D.N.1/P, în localitatea Brusturi, județul Bihor, polițiștii Secției nr.7 de Poliție Rurală Tileagd au depistat în trafic un bărbat de 31 de ani, din comuna Măgești, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

 

*

 

          Cercetați penal pentru conducere fără permis sau alte infracțiuni.

 

La data de 23 februarie a.c., în jurul orei 19.20, pe un drum public, în localitatea Sălard, județul Bihor, polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia au depistat în trafic un tânăr de 21 de ani, localnic, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

De asemenea, la data de 25 februarie a.c., în jurul orei 23.15, pe un drum public, în localitatea Chistag, polițiștii Secției nr.7 de Poliție Rurală Tileagd au depistat în trafic un tânăr de 19 ani, din comuna Aștileu, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

Totodată, la data de 23 februarie a.c., la ora 11.20, pe drumul comunal 214, în localitatea Săucani, județul Bihor, polițiștii Secției nr.2 de Poliție Rurală Beiuș au depistat în trafic o tânără de 19 ani, localnică, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat și fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

 

*

 

                    A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

 

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

 

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei  care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

 

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

 

ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:

 

Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

 

La data de 13 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91  din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

 

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

 

-        nu deținea permis de conducere;

 

-        deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

 

D R U M  B U N !