07 Mai 2024Sursa: I.P.J. Bihor

ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR DIN BIHOR, ÎN MINIVACANȚA DE PAȘTI

În contextul minivacanței de 1 Mai și de Paști, polițiștii din Bihor au fost la datorie, pentru ordinea și siguranța publică, fluidizarea traficului rutier și prevenirea victimizării prin diverse tipuri de infracțiuni.

Aproape 4.500 de persoane au fost legitimate și peste 4.200 de conducători auto testați pentru alcool sau droguri, au fost aplicate peste 900 de sancțiuni și reținute 149 de permise de conducere.

                  

Peste 1.000 de poliţişti bihoreni au fost la datorie, pentru ca minivacanţa prilejuită de 1 Mai și de Paştele de rit ortodox să fie petrecută în siguranţă de către cetățeni, iar manifestările organizate în judeţul Bihor să se desfăşoare fără evenimente nedorite.

 

Pentru menținerea ordinii și liniștii publice, în perioada 30 aprilie – 6 mai a.c., au acționat zilnic, peste 110 patrule pedestre sau auto.

 

Au fost desfășurate 36 de acțiuni preventiv - reactive, în sistem integrat și au fost efectuate 33 de filtre, în cadrul cărora au fost legitimate 4.497 de persoane.

 

De asemenea, au fost efectuate 4.208 testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.

 

Polițiștii bihoreni au intervenit la 413 evenimente, dintre care 402 au fost sesizate prin 112.

 

Astfel, au fost sesizate 133 de infracțiuni, dintre care 57 contra persoanei, 47 contra patrimoniului, 16 infracțiuni la regimul siguranței rutiere și 13 infracțiuni de altă natură.

 

De asemenea, au fost prinse în flagrant delict 31 de persoane, cercetate pentru comiterea de infracțiuni, fiind depistate două persoane urmărite.

 

Polițiștii din Bihor au aplicat 916 sancțiuni contravenționale, în valoare de 479.540 de lei.

 

Ca măsuri complementare, au fost reținute 149 de permise de conducere, dintre care 23 ca urmare a consumului de alcool sau alte substanțe interzise, 84 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 10 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare și au fost retrase 59 de certificate de înmatriculare.

 

În această perioadă, zilnic, poliţiştii rutieri și de ordine publică au acţionat pe drumurile naționale pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave.

 

Polițiștii din Bihor vor continua acțiunile și în perioada următoare, pentru prevenirea faptelor antisociale și asigurarea ordinii și liniștii publice.

 

Polițiștii rutieri acționează cu prioritate pentru depistarea celor care depășesc viteza legală, folosind echipamentele din dotarea Poliției Române, pentru supravegherea traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor.

 

Cetățenilor care încă se află în vacanță, le recomandăm să nu uite de siguranța personală, pentru ca această perioadă să nu se încheie în mod nefericit, să respecte regulile de circulație și să își ia măsuri de protecție a bunurilor personale.

 

Celor care în aceste zile călătoresc, le recomandăm să conducă prudent, cu viteză adaptată condițiilor meteo-rutiere și să ia periodic pauze de la condus.

 

*

 

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

 

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

 

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.485 – 3.300 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei  care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

 

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

 

ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:

 

Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

 

La data de 13 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91  din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

 

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

 

-        nu deținea permis de conducere;

 

-        deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

 

 

D R U M  B U N !