05 Mai 2025Sursa: I.P.J. Bihor

ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR DIN BIHOR, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR, ÎN MINIVACANȚA DE 1 MAI

În contextul minivacanței de 1 Mai, polițiștii din Bihor au fost la datorie, pentru ordinea și siguranța publică, fluidizarea traficului rutier și prevenirea victimizării prin diverse tipuri de infracțiuni.

3.185 de persoane au fost legitimate și aproape 1.950 de conducători auto testați pentru alcool sau droguri, au fost aplicate peste 480 de sancțiuni și reținute 37 de permise de conducere.

                  

Peste 1.000 de poliţişti bihoreni au fost la datorie, pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de minivacanța de 1 Mai, iar manifestările organizate în judeţul Bihor să se desfăşoare fără evenimente nedorite.

 

Pentru menținerea ordinii și liniștii publice, în perioada 1  - 4 mai a.c., au acționat zilnic, peste 110 patrule pedestre sau auto.

 

Au fost desfășurate 21 de acțiuni preventiv - reactive, în sistem integrat și au fost efectuate 36 de filtre, în cadrul cărora au fost legitimate 3.185 de persoane.

 

De asemenea, au fost efectuate 1.948 de testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.

 

Polițiștii bihoreni au intervenit la 263 de evenimente, dintre care 261 au fost sesizate prin 112.

 

Astfel, au fost sesizate 38 de infracțiuni, dintre care 12 contra persoanei, 13 contra patrimoniului, 8 infracțiuni la regimul siguranței rutiere și 5 infracțiuni de altă natură. Totodată, în alte 8 cazuri, polițiștii din Bihor s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni.

 

Polițiștii din Bihor au aplicat 483 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 304.978 de lei.

 

Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 37 de conducători auto, dintre care 14 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 11 ca urmare a consumului de alcool, 4 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare și 8 pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.

 

De asemenea, au fost oprite din a circula 60 de autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice. Astfel, certificatele de înmatriculare ale vehiculelor au fost retrase, până la remedierea problemelor constatate.

 

În perioada minivacanței de 1 Mai, zilnic, poliţiştii rutieri și de ordine publică au acţionat pe drumurile naționale pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave.

 

Polițiștii din Bihor vor continua acțiunile și în perioada următoare, pentru prevenirea faptelor antisociale și asigurarea ordinii și liniștii publice.

 

Polițiștii rutieri acționează cu prioritate pentru depistarea celor care depășesc viteza legală, folosind echipamentele din dotarea Poliției Române, pentru supravegherea traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor.

 

*

 

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

 

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

 

ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:

 

Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

 

La data de 13 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91  din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

 

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

 

-        nu deținea permis de conducere;

 

-        deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

 

-        a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

 

D R U M  B U N !