29 Aprilie 2024Sursa: I.P.J. Bihor

CAFEA, APĂ ȘI RECOMANDĂRI PREVENTIVE, OFERITE DE POLIȚIȘTII DIN BIHOR ȘOFERILOR CARE SE ÎNTORC ACASĂ, DE PAȘTI

Victimizarea cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan și prin infracțiuni specifice sezonului sărbătorilor pascale, prevenită de polițiștii din Bihor.

 

Luni, 29 aprilie a.c., începând cu ora 10.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de polițiști de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea, de jandarmi bihoreni și de reprezentați ai Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea au derulat o nouă acțiune preventivă în trafic, pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan și pentru prevenirea victimizării prin diferite tipuri de infracțiuni specifice perioadei sărbătorilor pascale.

 

Astfel, polițiștii rutieri bihoreni au oprit în trafic autoturismele care au intrat în țară dinspre P.T.F. Borș, pe Șoseaua Borșului, înainte de intrarea în municipiul Oradea și i-au servit pe conducătorii auto și pe pasagerii acestora cu cafea și apă, oferindu-le astfel prilejul de a se revigora, înainte de a-și continua călătoria.

 

Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au discutat cu conducătorii auto și cu pasagerii autovehiculelor oprite despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când pornesc la drum, pentru a preveni furturile din locuințe, din autoturisme, înșelăciunile, le-au transmis să își protejeze bunurile personale, să nu le lase nesupravegheate în autoturisme, să aibă grijă la cunoștințele ocazionale, pentru a nu fi victimizați.

 

Polițiștii de prevenire bihoreni le-au oferit conducătorilor auto recomandări preventive utile cu privire la conducerea pe timp de noapte și conducerea preventivă, pentru a preveni implicarea acestora în accidente rutiere.

 

În ce privește prevenirea victimizării prin accidente rutiere, polițiștii rutieri și de prevenire bihoreni au vizat, în cadrul acțiunii preventive, în principal, conducătorii auto care au condus mii de kilometri pentru a ajunge în țară în perioada premergătoare sfintelor sărbători de Paști, categorie expusă victimizării prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan.

 

De asemenea, au fost oferite recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

 

Acțiunile preventive, în prag de sărbători, continuă marți, 30 aprilie a.c., începând cu ora 10.00, tot pe Șoseaua Borșului din municipiul Oradea.

 

*

            

RECOMANDĂRI PREVENTIVE – OBOSEALA LA VOLAN:

 

Oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor rutiere. Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei.

 

Pentru a preveni astfel de situații, polițiștii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.

 

ATENȚIE!

- Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!

- Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!

- Călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!

   

          Recomandări pentru conducătorii auto:

 

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

 

Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

 

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

 

Respectaţi regimul legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

 

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

D R U M  B U N !

 

*

NU UITAŢI !

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 - Apelul Unic de Urgenţă!

Suntem la datorie!

 

SĂRBĂTORI FERICITE ŞI LINIŞTITE!

Galerie foto